UA / RU
Підтримати ZN.ua

Глава МЗС Німеччини розповів про підготовку санкцій ЄС проти Лукашенко

І про посилення тиску на представників білоруської влади.

Європейському Союзу доведеться посилити тиск на президента Білорусі Алєксандра Лукашенка, сказав в четвер міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас.

Перед зустріччю глав дипломатії європейських країн вони ведуть активні переговори щодо заходів впливу, в тому числі й санкції.

"Жорстокість і затримання мирних демонстрантів і журналістів в Білорусі неприйнятні в Європі 21 століття", - сказав Маас на спільній пресконференції зі своїм норвезьким колегою в Берліні, передає Reuters. "Тому ми повинні посилити тиск на тих, хто знаходиться там при владі".

Напередодні президент Литви Гітанас Науседа заявив, що Євросоюз може направити офіційного представника в Білорусь для переговорів з владою. За його словами, саме Литва може стати посередником у переговорах між владою та опозицією.

Перед цим голови МЗС України, Литви і Польщі висловили готовність допомогти Білорусі в подоланні політичної кризи, а також закликали Алєксандра Лукашенка припинити насильство і звільнити затриманих.

9 серпня в Білорусі відбулися вибори президента країни, Алєксандр Лукашенко, який править країною з 1994 року, брав участь у них уже вшосте.

За даними офіційного екзит-полу (єдиного дозволеного в країні), Лукашенко отримав 79,7%, а кандидат від об'єднаної опозиції Світлана Тіхановська - 6,8%.

Голова ЦВК Білорусі Лідія Єрмошина, не чекаючи завершення підрахунку голосів, фактично оголосила Алєксандра Лукашенка переможцем виборів і закликала інших кандидатів «визнати свою поразку, привітати переможця і не хвилювати народ».

Після цього по всій Білорусі відновилися акції протесту, під час яких відбулися криваві зіткнення з силовиками. З різних міст країни надходили повідомлення про фальсифікації.

ОМОН застосував проти мітингувальників водомети, світлошумові гранати і гумові кулі. 

Тисячі людей були затримані і побиті силовиками, як мінімум двоє протестувальників загинули.

Євросоюз, США, НАТО і Рада Європи констатували, що вибори в Білорусі не були ні прозорими, ні демократичними, і закликали офіційний Мінськ поважати права і свободи громадян. 

Чи впаде режим Лукашенка за результатами вуличних протестів, читайте в статті Володимира Кравченка «Білорусь вимагає змін» для ZN.UA.