UA / RU
Підтримати ZN.ua

Глава МЗС Чехії озвучив терміни введення санкцій ЄС проти режиму Лукашенка

Списки чиновників, відповідальних за фальсифікацію і насильство проти громадян, планують розширювати.

Санкції Європейського Союзу проти білоруських чиновників і силовиків, відповідальних за фальсифікацію виборів і насильство проти громадян, вступлять у силу не пізніше 21 вересня, повідомив міністр закордонних справ Чехії Томаш Петржічек. Він також спрогнозував, що список осіб, на яких ЄС накладає санкції, буде розширено передає «ТАСС».

«Вважаю, що санкції ЄС вступлять в силу не пізніше 21 вересня. Спочатку до санкційного списку входило 20 осіб, відповідальних за маніпуляції в ході виборів і застосування сили проти учасників акцій протесту. Ми знову спостерігаємо жорстоке поводження з мирними демонстрантами, так що даний список в найближчі дні ми можемо розширити», - розповів керівник МЗС Чехії в неділю, 6 вересня.

За словами міністра, санкціями Євросоюз намагається підштовхнути режим Олександра Лукашенка до переговорів з опозицією. Крім того, Білорусь повинна виконати свої зобов'язання як члена ОБСЄ і допустити місію Організації до роботи на території країни.

Санкції проти чиновників Олександра Лукашенка вводить не лише Євросоюз, а й окремі держави ЄС: Литва, Латвія, Естонія. Санкційні списки балтійських держав включають і самого Лукашенка, якого оголосили персоною нон грата в цих країнах.

Читайте також: Німеччина готова посилити санкції проти Лукашенка

У Білорусі вже місяць тривають протести проти режиму Олександра Лукашенка, спровоковані фальсифікацією президентських виборів і міліцейським насильством проти громадян.

9 серпня в Білорусі відбулися вибори президента. Олександр Лукашенко, який править країною з 1994 року, брав участь у них вже вшосте. Згідно з офіційними даними ЦВК, він отримав 80%, а Світлана Тихановська - 10% голосів виборців.

ОМОН застосував проти мітингувальників водомети, світлошумові гранати і гумові кулі.  Тисячі людей були затримані і побиті силовиками, як мінімум п'ять протестувальників загинули. Десятки безслідно зникли.

Після цього було оголошено загальнонаціональний страйк, до якого доєдналися десятки державних підприємств.

Євросоюз, США, НАТО і Рада Європи констатували, що вибори в Білорусі не були ні прозорими, ні демократичними, і закликали офіційний Мінськ поважати права і свободи громадян.

ЄС відмовився визнавати результати виборів і анонсував санкції проти чиновників режиму Лукашенка.

Олександра Лукашенка привітали з перемогою лише лідери РФ, Китаю, Вірменії і Молдови.

Детальніше про ситуацію в Білорусі читайте в статті Андрія Паливоди «Ні війни, ні миру» в ZN. UA.