UA / RU
Підтримати ZN.ua

Глава Міноборони Південної Кореї відкинув внутрішні заклики до створення ядерного арсеналу для стримування КНДР

Оскільки Пхеньян швидко нарощує ядерний і ракетний потенціал, все більше південнокорейських чиновників закликають до розробки власного арсеналу.

Сеул ризикує розірвати свій союз із США та викликати шок на фінансових ринках, якщо почне створювати ядерну зброю. Про це заявив міністр оборони Південної Кореї Шин Вон Сік в інтерв'ю Reuters, відкидаючи внутрішні заклики в країні до створення власного арсеналу для стримування КНДР.

Читайте також: Розвідка Південної Кореї: КНДР, ймовірно, використовувала російський двигун під час невдалого запуску супутника

Оскільки Північна Корея швидко нарощує ядерний і ракетний потенціал, все більше південнокорейських чиновників і членів керівної партії президента Юн Сок Йоля в останні місяці закликають до розробки ядерної зброї.

Перспектива ще одного терміну колишнього президента США Дональда Трампа в Білому домі, який скаржився на ціну американської військової присутності в Південній Кореї та свого часу проводив переговори з КНДР, ще більше розпалила дебати в Сеулі.

Однак Шин сказав, що наявність власного ядерного арсеналу ризикує принести руйнівні наслідки для дипломатичної позиції та економіки Південної Кореї, подібні до того, що аналітики назвали "чорним понеділком" цього тижня, коли фондовий ринок зазнав найгірших втрат з 2008 року.

Шин визнав, що дебати серед політиків і зовнішньополітичних експертів є ознакою збереження стурбованості в Південній Кореї щодо розширеного стримування з боку США — американського військового потенціалу, особливо, ядерних сил.

Але, на думку міністра, прагнення союзників посилити це стримування є "найпростішим, найефективнішим і мирним" способом протистояти загрозам з боку Північної Кореї.

Зміна парадигми

Посилення стратегічного суперництва між Сполученими Штатами й Китаєм та вторгнення РФ в Україну спричинили радикальну зміну парадигми після холодної війни, поставивши Південну Корею в центр потрясінь і ускладнивши її розрахунки, заявив Шин.

"Навіть у Північно-Східній Азії є сили, які відкрито прагнуть змінити статус-кво за допомогою сили, й ми знаходимося на передовій, нас це безпосередньо стосується", - додав міністр.

За його словами, уклавши цього року договір про стратегічне партнерство з Росією, Північна Корея перетворилася з "головного болю в Азії на глобального лиходія", а Москва заплямувала свій національний престиж, "благаючи про допомогу" в Пхеньяна та воюючи проти України. 

Південна Корея попередила, що якщо РФ надасть КНДР передові збройні технології, Сеул може розглянути питання передачі Україні летальної зброї. Це може стати потенційним відходом від політики надання лише гуманітарної й економічної допомоги Києву.

Шин сказав, що Північна Корея отримала допомогу від РФ із ракетним двигуном, який був використаний під час невдалої спроби запуску супутника-шпигуна в травні.

Але міністр не вважає це перетином "червоної лінії". Натомість він зосереджений на будь-якій передачі технологій, пов'язаних із міжконтинентальними балістичними ракетами та ядерною зброєю, а також із засобами ППО, радарами, танками й винищувачами.

З минулого року до 4 серпня Північна Корея відправила до Росії понад 12 тисяч контейнерів, яких достатньо для перевезення близько 5,6 мільйона 152-мм артилерійських снарядів, розповів Шин.

За його словами, фактична кількість може відрізнятися, оскільки КНДР відправляла три або чотири види снарядів різного розміру, в тому числі ракети.

Читайте також: Одна із застосованих вночі балістичних ракет із КНДР неконтрольовано впала під Броварами – ЗМІ

Співробітництво Москви та Пхеньяна посилює здатність РФ затягувати війну проти України й збільшує військову напругу на Корейському півострові. Детальніше про загрозу з боку військового союзу Росії з КНДР розповідала Наталія Бутирська.