UA / RU
Підтримати ZN.ua

Глава КНР Сі Цзіньпін відмовив президенту США Джо Байдену у зустрічі

Те, що китайський лідер відмовився від пропозиції Байдена, частково пов'язане і з побоюваннями з приводу поширення COVID-19.

Президент США Джо Байден під час телефонної розмови на минулому тижні з головою КНР Сі Цзіньпіном запропонував китайському колезі провести перший очний саміт, але отримав відмову, повідомляє Financial Times.

За даними джерел видання, обізнаних про зміст розмови двох лідерів, Сі Цзіньпін не прийняв пропозицію Байдена.

Замість цього він наполіг на тому, щоб Вашингтон прийняв менш різкий тон по відношенню до Пекіну, відзначили співрозмовники.

"Сі Цзіньпін, мабуть, натякнув, що спочатку необхідно поліпшити тон і атмосферу відносин", - сказало джерело.

голова КНР і президент США провели телефонну розмову 10 вересня.

Як відзначав Білий дім, лідери двох країн торкнулися питання конкуренції між США і Китаєм і запобігання переростання її в конфлікт.

"Два лідери обговорили відповідальність обох країн за забезпечення того, щоб конкуренція не переросла в конфлікт", - говорилося в повідомленні.

У свою чергу МЗС КНР уточнив, що Сі Цзіньпін заявив, що існуючі проблеми у відносинах між двома країнами не відповідають корінним інтересам як двох країн, так і світової спільноти.

"Сі Цзіньпін зазначив, що протягом певного періоду часу політика, що проводиться Сполученими Штатами щодо Китаю, викликала серйозні труднощі в китайсько-американських відносинах, що не відповідає фундаментальним інтересам двох народів і загальним інтересам всіх країн світу", - говорилося в повідомленні про бесіду на сайті МЗС КНР.

Китайський керівник зазначив, що від того, чи зможуть Китай і Сполучені Штати налагодити відносини один з одним, "залежить майбутня доля світу". У той же час конфронтація між ними призведе до того, що постраждають і вони самі, і весь світ.

Сі Цзіньпін сказав, що Китай і США "на основі поваги основних проблем один одного" можуть співпрацювати в питаннях зміни клімату, профілактики епідемій і боротьби з ними, відновлення економіки, а також по основних міжнародних і регіональних питань.

Сторони "погодилися з тим, що поглиблене спілкування між главами держав Китаю та Сполучених Штатів щодо двосторонніх відносин і основним міжнародних питань дуже важливо для правильного розвитку китайсько-американських відносин".

Читайте також: Протистояння США і КНР: напівхолодна напіввійна напівпровідників

Чи справді загострення всебічного протистояння між Китаєм і західними демократіями не уникнути? Нещодавно «примирення» мова китайського лідера Сі Цзіньпіна змусила деяких аналітиків припустити, що президент Китаю, можливо, захоче налагодити відносини з Заходом. Але зміна риторики в Пекіні не проб'є кригу в Вашингтоні, якщо китайська влада не відмовляться від агресивної політики.