UA / RU
Підтримати ZN.ua

Глава ізраїльської розвідки вирушив до Єгипту для переговорів про припинення вогню в Газі — Bloomberg

Єгипет є одним із ключових посередників між Ізраїлем і бойовиками ХАМАС.

Ізраїльська делегація на чолі з главою служби зовнішньої розвідки країни Давидом Барнеа вирушила до Єгипту в суботу, 3 серпня, для продовження переговорів про можливе припинення вогню в Секторі Гази, які зайшли в глухий кут. Про це повідомляє Bloomberg.

Читайте також: Ізраїль викликав заступника посла Туреччини через вираження жалоби за смерть лідера ХАМАСу Ганії — Reuters

Єгипет є одним із ключових посередників у переговорах між Ізраїлем і бойовиками підтримуваного Іраном угруповання.

Будь-який прогрес на шляху до припинення вогню може допомогти зменшити масштаби дій, якими погрожують ХАМАС, союзник бойовиків “Хезболла” та їхній спонсор Іран після вбивства цього тижня високопоставлених представників угруповань у Бейруті й Тегерані.

Ізраїль і ХАМАС залишаються розділеними щодо кількох елементів запропонованого перемир'я, яке підтримують США.

Ізраїль наполягає на тому, що його війська повинні залишатися на кордоні, який відокремлює палестинський анклав від Єгипту, а також вказує на необхідність створити механізм, який би запобігав поверненню бойовиків ХАМАС на північ Сектору Гази.

Ще одним каменем спотикання є кількість заручників, яких має звільнити угруповання, яке утримує в полоні понад сотню людей. 

Бойовики хочуть, щоб будь-яка угода про перемир'я призвела до постійного припинення вогню в Газі.

Ізраїль, водночас, готується до різкої ескалації напруженості з ХАМАС та Іраном після того, як на початку цього тижня в Тегерані було вбито політичного лідера палестинського угруповання Ісмаїла Ганію.

Іран і ХАМАС звинуватили Ізраїль у вбивстві. Ізраїль не визнавав відповідальності за смерть Ганії, хоча з самого початку війни з ХАМАС обіцяв знищити керівництво бойовиків.

Ізраїльська влада також заявила, що готова до всіх сценаріїв розвитку подій на північному кордоні з Ліваном. Бойовики “Хезболли” погрожували відповісти на вбивство військового командира угруповання Фуада Шукра під час авіаудару по Бейруту у вівторок, 30 липня.

Читайте також: МЗС рекомендує українцям утриматися від поїздок до Ізраїлю чи Лівану

Про те, чи загрожує світу війна Ізраїлю з Іраном, розмірковував Ігор Семиволос.