UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ліквідація "Меморіалу" в Росії нищівно вдарить по громадянському суспільству – Рада Європи

Ця організація відкрито говорила про окупацію Криму та моніторила порушення прав людини на окупованих Росією територіях України. 

Генеральна прокуратура Росії подала позов про ліквідацію однієї з найстаріших російських правозахисних організацій "Міжнародний Меморіал" за системне "порушення" законна про так званих "іноземних агентів". Генеральний секретар Ради Європи стурбований планами ліквідації організації.

"Новина про те, що російська Генеральна прокуратура прагне ліквідувати Міжнародний Меморіал, одну з найстаріших і найавторитетніших правозахисних організацій Росії, на підставі так званого закону про "іноземних агентів", викликає глибокий жаль", - йдеться в заяві Марії Пейчинович Бурич.

Як неодноразово вказувала Рада Європи, цей російський закон таврує неурядові організації, ЗМІ та приватних осіб і в останні роки репресивно впливає на громадянське суспільство в Росії.

"На жаль, Російська Федерація не відреагувала на неодноразові заклики Ради Європи скасувати закон про іноземних агентів. Ліквідація Міжнародного Меморіалу завдасть ще одного нищівного удару по громадянському суспільству, яке є найважливішою опорою будь-якої демократії", – додала генсек.

Читайте також: Блокування Інтернету стало новою зброєю репресивних режимів — The Economist

Рада Європи знову закликає Генеральну прокуратуру Росії переглянути цей крок. Там готові допомогти російській владі переглянути закон про "іноземних агентів" відповідно до Європейської конвенції з прав людини.