UA / RU
Підтримати ZN.ua

Гаубиці 70-х років і танки, більша половина з яких не заводиться: експерти розповіли, чим Лукашенко збирається воювати в Україні

Білоруська армія абсолютно неготова до наступу на Україну, але це не виключає можливості її вступу у війну.

Армія Білорусі абсолютно неготова до вступу у війну з Україною і досі користується радянською військовою технікою 60-70-х років. Більша частина танків, які перебувають в розпорядженні місцевих військових, взагалі не заводяться. Таку інформацію оприлюднила опозиційна до Алєксандра Лукашенка організація BYPOL, створена відставними білоруськими силовиками. 

У спеціальному відео експерти розглядають озброєння армії Республіки Білорусь, а також діляться інсайдерською інформацією стосовно ролі, яку їй відводить Путін у своїй військовій авантюрі. За даними BYPOL, російське військове командування збирається використовувати білорусів як «перший ешелон», за яким йтимуть підрозділи з РФ. Автори розслідування зазначають, що у такому разі вони, очевидно, нестимуть значно більші втрати, ніж росіяни. 

Експерти наголошують, що підконтрольні Лукашенку збройні сили зовсім не готові до наступальних дій за участю танків та артилерії, як намагалася діяти Росія у перші місяці після повномасштабного вторгнення. В BYPOL наводять красномовну статистику робочого стану білоруської техніки.

«За інформацією BYPOL, в ході нещодавньої перевірки готовності 120-ї окремої механізованої бригади з 12 танків, обраних для перевірки, змогли завести лише три», – говорять автори розслідування.

Читайте також: В Генштабі повторно оцінили загрозу наступу з Білорусі: чи змінилася ситуація

Окремо вони нагадують, що переважна більшість артилерійських систем, якими користується білоруська армія, були прийняті на озброєння у 60-70 роках минулого століття. Зокрема, йдеться про РСЗВ «Град», а також гаубиці «Акація» та «Гвоздика»

Загалом, експерти зазначають, що у разі наступу, білоруські війська будуть ідеальною ціллю для ЗСУ, які вміло використовують західну зброю для знищення ворога на відстані. 

«У разі нападу на Україну білоруські війська, й насамперед артилерійські частини та з'єднання, просто розстрілюватимуться артилерією ЗСУ, що знаходитиметься поза зоною досяжності для білоруської зброї», – констатує BYPOL.

Читайте також: Лукашенко пропонує Україні «мир» в обмін на Донбас, Запоріжжя та Херсон

Раніше у розвідці розповіли, чи існує загроза нападу Білорусі на Україну.

«Ми маленькі люди. Від нас нічого не залежить». Так говорили росіяни в 2014-му, так часто кажуть білоруси зараз. Але Революція Гідності в Україні розпочиналася з посту у Фейсбуці на два речення. «Білорусь, ти можеш», – пише у своїй статті Леся Литвинова.