UA / RU
Підтримати ZN.ua

Грузія звинуватила Росію у військових злочинах

Грузинський адвокат зазначив, що у 2008 році Москва планувала захопити стільки території, скільки б їй могло зійти з рук.

Росія звинувачується у військових злочинах, агресії, порушеннях прав людини під час війни у Грузії у 2008 році. Цю заяву керівництво Тбілісі зробило сьогодні в Європейському суді із прав людини в Стразбурзі.

"В уряді Грузії сказали, що є переконливі докази того, що російські бомби були скинуті на цивільні райони, що спричинило загибель і поранення невинних людей. Серед доказів – свідчення очевидців, супутникові знімки та відео, перехоплення телефонних розмов", - передає The Guardian.

2008 року російські війська у складі 30 тисяч солдат увійшли на територію двох провінцій – Південної Осетії та Абхазії.

Бен Еммерсон, грузинський адвокат, додав, що "Росія намагалась захопити стільки грузинських територій, скільки б їй могло зійти з рук".

Зазначається, що протягом п'яти днів російські літаки здійснили більше 100 нападів на грузинські об'єкти. До і після припинення вогню російські війська увійшли в етнічні грузинські села, закриваючи в'їзди і виїзди. Осетинські сили спалювали будинки і цілі населені пункти в Грузії. За словами Еммерсона, тому, хто не хотів покидати країну, погрожували смертю.

Грузія представила свої свідчення в Страсбург на наступний день після припинення військових дій. До цього часу тривали суперечки про ті події. У 2016 році свідчення у цій справі дали більше 30 людей.

У Москві постійно пред'являли претензії, що суд заполітизований і обвинувачували колишнього керівника Грузії Міхеіла Саакашвілі у тому, що конфлікт почав він, коли відправив військових у Південну Осетію.

2015 року Володимир Путін прийняв закон, в якому говориться, що Росія буде ігнорувати рішення Страсбурга, якщо вони порушуватимуть конституцію країни.

Збройний конфлікт у Південній Осетії почався у серпні 2008 року, коли після обстрілів грузинських сіл з боку південноосетинських сепаратистів, влада країни оголосила про намір відновити конституційний порядок. Кремль ввів у відповідь свої війська, пояснивши це тим, що грузинські війська нібито скоїли "атаку" проти російських "миротворців".

Нещодавно повідомлялось, що Росія "відрізала" 500 метрів території Грузії, встановивши на околиці сіл сіл Бершуеті та Собісі ще один зелений банер, який означає "кордон" окупованих територій. В управі Горійського муніципалітету зазначили, що даний банер пересунутий від старого позначення "кордону" приблизно на півкілометра.