UA / RU
Підтримати ZN.ua

Греція може передавати Росії секретну інформацію НАТО – The Daily Beast

Ще в часи "холодної війни" Грецію заполонили шпигуни Кремля.

На даний момент вже не є фантастикою той факт, що Афіни можуть потрапити під вплив Москви, незважаючи на номінальні політичні і військові зв'язки з Заходом, пише американське видання The Daily Beast.

"Схоже, що для Афін членство в НАТО є лише на папері", - передає видання слова свого джерела в Альянсі.

Багато хто в НАТО побоюється, що Греція ділиться з Росією інформацією, в тому числі, і розвідувальної. Нещодавно Альянс розкрив російських шпигунів у Брюсселі, так що Москва цілком може заповнити цей провал з допомогою Греції.

Видання підкреслює, що ще з часів "холодної війни" Кремль активно використовував Грецію в якості плацдарму для розвідки за країнами НАТО, і в той період шпигуни Москви глибоко проникли в політичну систему Афін. А після того, як до влади в Греції прийшла СІРІЗА, кількість російських шпигунів значно збільшилася в цій країні.

"Вони тільки технічно на нашій стороні", - передає слова одного із співробітників ЦРУ The Daily Beast. Видання пише, що американська розвідка ніколи не довіряла повністю своїм грецьким колегам.

7 липня Gazeta Wyborcza повідомила, що для Росії референдум у Греції такий же інструмент, як війна в Донбасі. Ставлення Москви до Греції схоже на те, як вона розглядає і на що сподівається отримати від Донбасу. Кремль хоче, щоб самопроголошені республіки на Сході України формально залишилися у складі України, завдяки чому російський уряд зможе перешкодити Києву провести реформи і зближуватися з Європою. Так само Греція, залишившись в єврозоні, могла б стати "троянським конем" в ЄС. Відомий російський публіцист Максим Соколов вже намітив сценарій, за яким Брюссель кидається рятувати Афіни незважаючи на результати референдуму. І ця "політична епідемія" поширюється на Португалію, Іспанію, Італію і Францію, які відмовляються проводити реформи і відновлювати економічне зростання, розраховуючи на гроші ЄС.

22 червня видання Financial Times писало, що Сполучені Штати побоюються політичних наслідків економічної кризи в Греції і потенційного зростання впливу Росії на країну-члена НАТО. Основні побоювання полягають у тому, що триваюча економічна нестабільність, яка може закінчитися дефолтом, посилить політичну ворожість електорату Греції по відношенню до інших держав Євросоюзу, що відкриє можливість для Москви посилити свій вплив на Афіни.