UA / RU
Підтримати ZN.ua

Головні спірні моменти переговорів по іранській ядерній програмі вирішені - Керрі

Іран на дві третини знизить число центрифуг, збіднить або вивезе за кордон більшу частину урану .

Іран та країни "шістки" домовились про всіх параметрах, необхідних для вирішення спірних моментів ядерної проблеми, повідомив 2 квітня держсекретар США Джон Керрі.

"Сьогодні важливий день: ЄС, "шістка" і Іран тепер отримали параметри, за допомогою яких можна вирішити всі основні питання щодо ядерної програми", - написав він у Twitter.

"Скоро відновиться робота над всеосяжною угодою з атому", - додав Керрі.

Іран згідно з домовленостями з "шісткою" скоротить кількість центрифуг зі збагачення урану з 19 тисяч до 6 тисяч, повідомили 2 квітня іранські і західні ЗМІ.

Швидше за все, про це буде оголошено на спільній прес-конференції голови МЗС Ірану Джавада Заріфа і голови дипломатичної служби Європейського союзу Федеріки Могеріні.

Моніторинг цих домовленостей буде здійснюватися протягом десяти років.

Читайте також: Розвідка США донесла, що Ізраїль шпигував за переговорами щодо ядерної програми Ірану

Також, західні ЗМІ пишуть, що Іран погодився збіднити або вивезти за кордон більшу частину своїх запасів збагаченого урану.

1 квітня повідомлялося, що учасники переговорів не можуть прийти до згоди у ключових деталях: зняття санкцій і використання технологій ядерної зброї в Ірані.

Міжнародне співтовариство і Іран як ніколи близькі до угоди щодо ядерної програми, заявила 28 березня верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федеріка Могеріні.