UA / RU
Підтримати ZN.ua

Голови МЗС семи країн висловили свою думку щодо Сирії

Країни-підписанти входять у так звану "малу групу" з сирійського врегулювання.

Міністри закордонних справ семи держав - Єгипту, Німеччини, Франції, Йорданії, Саудівської Аравії, Великобританії та США закликали ООН і спеціального посланника генерального секретаря ООН по Сирії Стаффана де Містуру сприяти якомога більш швидкій розробці нової конституції Сирії; у заяві глав зовнішньополітичних відомств кажуть, що це необхідно для якнайшвидшого політичного розв'язання конфлікту в Сирії у рамках резолюції Ради безпеки ООН 2254, передають росЗМІ.

"Ми закликаємо ООН і офіс спецпосланця по Сирії для цієї мети як можна швидше скликати заслуговуючий довіри конституційний комітет за участю всіх сторін, який почне виробляти проект нової сирійської конституції і створювати передумови для вільних і чесних виборів під наглядом ООН... Ми закликаємо спецпосланця ООН по Сирії до того, щоб проінформувати Радбез до 31 жовтня", - ", - сказано в заяві міністрів і в документі, поширеному прес-службою міністерства закордонних справ Німеччини.

Країни-підписанти входять у так звану "малу групу" з сирійського врегулювання.

Автори документа підкреслюють, що офіс спецпосланця ООН має в своєму розпорядженні відповідним мандатом генсека організації повноваження скликати такий комітет.

На даний час "терміново необхідно зробити активні дипломатичні зусилля, а міжнародне співтовариство держав має проявити політичну волю, щоб припинити конфлікт", сказано у тексті заяви. Військового вирішення сирійського конфлікту, підкреслюють автори документа, не існує.

"Конфлікт в Сирії триває вже більше семи років, коштував життя сотням тисяч людей... Ті, хто прагне до військового розв'язання, тільки збільшують ризик небезпечної ескалації, поширення кризи в регіоні і виникнення обширного кризового вогнища", - пишуть автори заяви.

Перед цим Трамп заявив про те, що кривавий сирійським режим забезпечується Росією і Іраном, а також назвав режим у Тегерані головним спонсором світового тероризму. Він також анонсував наймасштабніші в історії санкції проти Ірану.

У понеділок, 17 вересня, в Сочі відбулись переговори російського президента Володимира Путіна і його турецького колеги Реджепа Таїпа Ердогана, на яких були досягнуті домовленості спільними зусиллями очистити Ідліб від бойовиків екстремістських збройних формувань.

Докладніше читайте в статті Віталія Федяніна "Ідлібський фронт Путіна-Ердогана" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".