UA / RU
Підтримати ZN.ua

Голова МВС Німеччини запропонував депортувати біженців до першої країни їх прибуття до ЄС

Питання функціонування Дублінської конвенції може бути винесений на обговорення на зустрічі міністрів внутрішніх справ ЄС у жовтні.

Міністр внутрішніх справ ФРН Томас де Мезьєр заявив про необхідність відновити дію Дублінської конвенції, згідно з якою нелегальні мігранти мають повертатися до першої країни їх прибуття до Євросоюзу.

"Я б хотів, щоб положення Дублінської конвенції знову дотримувалися. І ми маємо намір підняти це питання на зустрічі міністрів внутрішніх справ країн-членів ЄС", – сказав міністр в інтерв'ю грецькій виданню Ekathimerini, опублікованому в неділю, 2 жовтня.

Де Мезьєр підкреслив, що йдеться, зокрема, про Грецію, куди прибуває велика кількість мігрантів з Північної Африки та Близького Сходу.

Очільник МВС Німеччини нагадав про допомогу, спрямовану на удосконалення механізму прийому й розподілу мігрантів, яку протягом декількох років Афіни отримували від Брюсселя.

Зустріч міністрів внутрішніх справ ЄС, на якій планується обговорити повернення до Дублінською угодою, відбудеться у жовтні.

Читайте також: У Німеччині виявилося менше біженців, ніж очікувалося

Дублінська конвенція 1990 року передбачає реадмісію біженців до країни першого притулку. Згідно з цим документом, мігрантам загрожує депортація, якщо вони подають заявку на надання притулку більш ніж в одній з країн-членів ЄС. Лідери європейських держав неодноразово підкреслювали, що в дійсності Дублінська система не працює й потребує адаптації до сучасних умов.

Як повідомлялося, 19 вересня учасники саміту ООН в Нью-Йорку схвалили декларацію захисту прав біженців. Учасники саміту зобов'язалися забезпечити захист прав всіх біженців і мігрантів, незалежно від їх статусу. Покращення умов в країнах походження мігрантів, щоб вони не були змушені залишати свої будинки, названо пріоритетним завданням.