UA / RU
Підтримати ZN.ua

Голосування щодо податку на Кіпрі відкладено. Росія заявила про "конфіскацію чужих грошей"

Кіпрський парламент відклав обговорення скандального податку на депозити, що викликав бурю обурення не тільки серед жителів острова, але і в Росії.

Парламент Кіпру на добу відклав обговорення скандального питання про введення разового податку на банківські депозити, що викликав обурення вкладників і обурення в Росії, де багато бізнесменів тримають свої гроші у кіпрських банках.

Як повідомив спікер парламенту Яннакіс Оміру, засідання почнеться 19 березня о 18:00 за місцевим часом. За його словами, затримка викликана необхідністю дати уряду час на внесення поправок до угоди про надання Кіпру, економіка якої переживає важку кризу, пакету допомоги з боку ЄС і МВФ.

За даними ЗМІ, в уряді, зокрема, розглядають можливість зменшити обсяг списань з невеликих депозитів до трьох відсотків.

Нагадаємо, однією з умов кредиту Єврогрупи у розмірі 10 млрд євро стало одномоментне списання зі всіх банківських рахунків Кіпру частини коштів: як очікується, становитиме податок 6,75% на вклади до 100 тис. євро і 9,9% на вклади більше цієї суми.

На думку оглядачів, одним з ключових чинників при ухваленні цього рішення стала наявність у банківській системі Кіпру значної кількості грошових коштів з Росії. Низка європейських країн стурбована тим, що кіпрські банки використовуються росіянами для відмивання грошей.

Обсяг коштів, які російські клієнти зберігають у кіпрських банках, оцінюється приблизно у 30 млрд доларів. Українські громадяни, за неофіційними оцінками, можуть зберігати у кіпрських банках до 20 млрд євро.

Росія вже гостро відреагувала на рішення влади Кіпру. Президент Володимир Путін назвав запропонований податок на банківські вклади "несправедливим, непрофесійним і небезпечним".

Прем'єр Дмитро Медвєдєв, зі свого боку, відзначив, що Росія буде змушена внести корективи у свої відносини з Кіпром. За його словами, рішення кіпрської влади є дивним і суперечним і виглядає просто як конфіскація чужих грошей".

Про це ж заявив і міністр фінансів РФ Антон Сілуанов. За його словами, дії кіпрської влади можуть вплинути на позицію Росії з питання про реструктуризацію кредиту, раніше виданого середземноморській республіці російською стороною.

На вихідних новина про введення податку викликала паніку на острові. Тисячі кіпріотів шикувалися в черги до банкоматів, щоб встигнути зняти гроші до того моменту, коли угода може набути чинності.

У багатьох банкоматах готівкуа швидко закінчилася, інші банки різко обмежили максимальну суму видачі. Між тим кіпрське агентство новин з посиланням на Центральний банк повідомило, що банкомати у всіх районах країни працюють нормально і справно забезпечуються грошима.

У понеділок, 18 березня, на Кіпрі відзначається національне свято, тому банки не працюють. Поки невідомо, чи відкриються вони у вівторок до проведення голосування щодо податку. Раніше повідомлялося, що місцевим банкам заборонено здійснювати грошові перекази, щоб до введення нового збору клієнти банків не вивели свої кошти з депозитів. !zn

Читайте також:

Рішення Кіпру врятувати економіку за рахунок вкладників обвалило євро

Шість країн ЄС розслідують справу про відмивання "брудних" російських грошей

Агентство S&P попередило про загрозу дефолту Кіпру