UA / RU
Підтримати ZN.ua

Глава австрійського МЗС перейнялася забороною на в'їзд до України проросійського журналіста

Карін Кнайсль назвала заборону на в'їзд до України відвертого проросійського пропагандиста "неприйнятним актом цензури".

Глава МЗС Австрії Карін Кнайсль опублікувала в Twitter обурений пост про "цензуру в Україні". Йдеться про заборону на в'їзд до України терміном на один рік австрійському журналісту Крістіану Вершюцу, про яку 7 березня повідомили відповідні органи України.

Карін Кнайсль вважає, що стосовно журналіста проводяться неправомірні дії.

"Заборона на в'їзд до України кореспондента ORF Крістіана Вершюца є неприйнятним актом цензури в Європі. Ми засуджуємо цей абсолютно несумісний підхід до європейських фундаментальних цінностей і закликаємо до негайного скасування цієї заборони", написала глава МЗС.

Крістіан Вершюц давно зарекомендував себе як послідовний прихильник дій Росії щодо окупації Криму і в своїх відверто пропагандистських матеріалах, які публікував протягом останніх років, стверджував, що Путін - єдиний, хто по-справжньому звільнив кримських татар і привів Крим до процвітання. У грудні 2018 року Вершюц просив допомоги в уряду Австрії, стверджуючи, що боїться помсти українців. При цьому Вершюц неодноразово порушував законодавство України при відвідуванні Криму.

На своїх сторінках в соцмережах Вершюц часто розміщує фейкові новини від пропагандистських російських ЗМІ, які активно підхопили його заяву про погрози з боку Києва. Чому його (і, як з'ясувалося, і МЗС Австрії) так зачепила заборона на в'їзд, незрозуміло, якщо врахувати, що перебувати в Україні він боїться.

Як писало британське видання The Guardian, у президента РФ Володимира Путіна несподівано з'явилися корисні друзі на Заході. Нові уряди Австрії та Італії сформовані популістськими й праворадикальними партіями, які не приховують свої симпатії до Москви.

У червні Курц запевнив, що Відень продовжить підтримувати європейські санкції проти Росії з метою підштовхнути Кремль до виконання своїх зобов'язань у рамках Мінських домовленостей. У той же час, він висловив надію, що активізація діалогу допоможе "досягти прогресу у відносинах Європейського союзу з Росією".