UA / RU
Підтримати ZN.ua

Генсек ООН закликав лідерів США та КНДР повернутися до діалогу

Гутерріш вказав на необхідність денуклеаризації Корейського півострова.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш публічно звернувся до президента США Дональда Трампа і голови КНДР Кім Чен Ина із закликом продовжити діалог, а також висловив стурбованість у зв'язку зі скасуванням їхньої зустрічі, запланованої на 12 червня, передає "Радіо Свобода".

Гутерріш підкреслив, що Вашингтон і Пхеньян повинні повернутися до переговорів і "знайти шлях до мирної й неголослівної денуклеаризації Корейського півострова".

Як повідомлялося, 24 травня Трамп скасував зустріч із Кім Чен Ином. У заяві президента США сказано, що таке рішення він був змушений прийняти "через відверто ворожих висловлювання" з боку північнокорейського диктатора.

Держсекретар Майк Помпео пояснив, що Пхеньян протягом останнього часу ігнорував запити Вашингтона про підтвердження проведення саміту в Сінгапурі, і Білий дім і Держдепартамент переконалися в безперспективності зустрічі.

Тим часом у КНДР завершили демонтаж єдиного ядерного полігону Пхунгері, підірвавши тунелі для випробувань. За закриттям полігону 23 травня спостерігали журналісти зі США, Великобританії, Росії, Китаю і Південної Кореї, міжнародних експертів на місце не допустили.

Нагадаємо, 9 травня держсекретар США Майк Помпео вдруге відвідав Пхеньян та погодив точне місце і час проведення зустрічі лідерів президента США Дональда Трампа з північнокорейським диктатором Кім Чен Ином. Зустріч мала відбутися 12 червня в Сінгапурі.

Напередодні зустрічі Кім Чен Ин звільнив з табору трьох громадян США, а також заявив про плани закрити ядерний полігон наприкінці травня. У свою чергу, Держсекретар США заявив, що Вашингтон готовий надати Північній Кореї гарантії безпеки, якщо Пхеньян відмовиться від ядерної зброї.

Проте незабаром у Пхеньяні звинуватили Вашингтон і Сеул у "репетиції вторгнення" до Північної Кореї, скасували заплановану зустріч лідерів КНДР і Південної Кореї, а також заявили про загрозу зриву зустрічі Трампа з Кім Чен Ином.

Докладніше читайте в матеріалі Наталії Бутирської "Корейський півострів: довгий шлях до миру" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".