UA / RU
Підтримати ZN.ua

Генасамблея ООН прийняла резолюцію по Криму

Мета резолюції – доступ міжнародних правозахисних механізмів на територію окупованої Криму.

Генеральна асамблея ООН більшістю голосів підтримала проект резолюції "Ситуація з правами людини в окупованій Автономній Республіці Крим та місті Севастополь (Україна)".

"Офіційно: Генеральна Асамблея ООН прийняла українську резолюцію щодо Криму. За 70, проти – 26, утрималися – 77", – сказано у повідомленні, опублікованому на офіційній сторінці Міністерства закордонних справ України у Facebook ввечері в понеділок, 19 грудня.

Зазначається, що мета резолюції – забезпечення доступу міжнародних правозахисних механізмів для моніторингу прав людини на окупованому півострові.

"Росія – держава-окупант. Крим – тимчасово окупована територія. Не визнається анексія, засуджуються репресії кримських татар", - сказано в повідомленні.

Нагадаємо, 16 листопада Третій комітет Генеральної Асамблеї ООН більшістю голосів підтримав український проект резолюції "Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь (Україна)". 73 члени комітету проголосували за резолюцію. 23, в тому числі, РФ, Білорусь, Китай, Казахстан і Сербія – висловилися проти.

Нагадаємо, 15 листопада Міжнародний кримінальний суд в Гаазі прирівняв анексію Криму до міжнародного збройного конфлікту.

Як наголошується в звіті, встановлення факту початкової інтервенції, яка потягнула за собою окупацію, не потрібне.

Таким чином, даний міжнародний конфлікт може бути розслідуваний за нормами Римського статуту.