UA / RU
Підтримати ZN.ua

Фюле заявив, що для Євросоюзу неприйнятні погрози Росії сусідам через асоціацію

За словами єврокомісара, Росія не повинна погрожувати своїм сусідам постачанням газу і обмеженням торгівлі.

Комісар ЄС з питань розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле розкритикував спроби Росії "покарати країни за зближення з Брюсселем". Фюле під час виступу в Європейському парламенті у Страсбурзі заявив, що будь-які погрози Росії, пов'язані з можливим підписанням угоди про асоціацію з ЄС на саміті у Вільнюсі в листопаді є неприйнятними.

Він вважає, що неприйнятні всі форми тиску, в тому числі зловживання цінами на газ, штучні перешкоди в торгівлі й погрози припинити військове співробітництво. За його словами, Брюссель буде підтримувати країни, які вирішили підписати угоди про асоціацію з ЄС, а не з Митним союзом, який очолює Росія. "Це не те (тиск, - ред), як міжнародні відносини повинні функціонувати на нашому континенті в цьому столітті. Такі дії, без сумніву, порушують принципи, під якими підписалися всі європейські держави", - підкреслив Фюле.

Нагадаємо, Вірменія, Молдова і Україна планують підписати угоди з ЄС на саміті країн Східного партнерства у Вільнюсі в листопаді поточного року. У середу Росія ввела заборону на молдавське вино. У серпні Москва значно ускладнила імпорт продукції з України.

Раніше радник Володимира Путіна Сергій Глазьєв заявив, що, підписуючи угоду про асоціацію з ЄС Україна позбавляє себе суверенного права з усіх питань торговельної політики і перестає бути для Росії стратегічним партнером. "Україна зникає як суб'єкт міжнародного права, оскільки Київ все свої дії в торговельній галузі повинен буде погоджувати їх із Європейським Союзом", - заявив він. !zn

Читайте також:

Європарламент має намір закликати Росію утриматися від тиску на країни Східного партнерства

Литва хоче зупинити дрейф країн Східного партнерства у бік Митного союзу

Євросоюз чекає від України на "приємний сюрприз" у справі Тимошенко