UA / RU
Підтримати ZN.ua

FT: Шольц запевняє, що Сі Цзіньпін назвав ядерні погрози Росії «безвідповідальними»

В Пекіні говорять, що слова китайського лідера були зовсім іншими.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц розповів, що під час переговорів у Пекіні лідер Китаю Сі Цзіньпін погодився, що ядерні погрози, які звучать на тлі війни в Україні, «безвідповідальні і надзвичайно небезпечні».

Владімір Путін неодноразово натякав на застосування ядерної зброї, оскільки його вторгнення в Україну провалюється. Західні чиновники вважають, що це частина його стратегії, покликаної стримати військову допомогу для Києва, - пише Financial Times.

Шольц сказав, що він і Сі Цзіньпін погодилися, що застосування ядерної зброї проти України «перетне червону лінію, яку міжнародна спільнота накреслила разом».

«Сі Цзіньпін і я погодилися, що жести, які загрожують застосуванням ядерної зброї, безвідповідальні і надзвичайно небезпечні», - сказав канцлер Німеччини під час прес-конференції.

Читайте також: WP: Путін не завдав ядерний удар по Україні, тому що боїться Індію і Китай

В цей же час, китайський опис зустрічі говорить, що критика Сі Цзіньпіна була менш прямою. В Пекіні пояснюють: лідер Китаю сказав німецькому канцлеру, що міжнародна спільнота повинна протистояти погрозам чи застосуванню ядерної зброї, а також «запобігти ядерній кризі в Євразії». Під час першої особистої зустрічі з Сі Цзіньпіном Шольц сказав, що Китай повинен «використати свій вплив на Росію», щоб зупинити війну проти України.

«Як геополітичний гравець і постійний член Ради безпеки ООН, Китай відповідальний за мир у світі. Йдеться про дотримання Статуту ООН, з яким ми всі погодилися», - сказав німецький канцлер.

Сі Цзіньпін зіштовхнувся з критикою через його відмову засудити російське вторгнення в Україну і відмову використати особисті відносини з Путіним, щоб переконати його відмовитися від війни. Китай виступив проти запровадження санкцій проти Росії. Крім того, він часом повторює твердження Кремля, звинувачуючи у російському вторгненні США і НАТО. Сі Цзіньпін сказав, що Китай підтримує Німеччину і ЄС в просуванні мирних переговорів, а також виступає проти загрози ядерної війни в Європі. Також натякаючи на США, китайський лідер висловив сподівання, що відносини між ЄС і Китаєм не будуть під контролем «третьої сторони».