UA / RU
Підтримати ZN.ua

Франція ввела обов'язкову вакцинацію для медпрацівників

Тих, хто не зробить щеплення до 15 вересня, не допустять до роботи.

Президент Франції Еммануель Макрон виступив з телезверненням в понеділок увечері в зв'язку з різким сплеском захворюваності на Covid-19, спричинений штамом Дельта. Він оголосив про заходи щодо уповільнення поширення більш заразного штаму і виклав плани зробити вакцинацію обов'язковою для медичних працівників.

Президент Франції Еммануель Макрон почав свій виступ з промови про сплеск зараження варіантом Covid-19 Delta на материковій частині Франції та її заморських територіях і закликав французьких громадян пройти вакцинацію.

«Якщо ми не будемо діяти сьогодні, кількість хворих зростатиме», - сказав він, передає France24.

Макрон пояснив, що уряд прагне домогтися 100-відсоткової вакцинації по всій країні.

Вакцинація стане обов'язковою для всіх медичних працівників. Макрон закликав їх зробити щеплення до 15 вересня, після чого вони можуть зіткнутися з потенційними санкціями або штрафами. Вакцинація - це «питання особистої відповідальності [...], але також і питання нашої свободи», - додав президент.

Міністр охорони здоров'я Франції Олів'є Веран заявив, що невакциновані медичні працівники не будуть отримувати зарплату і не будуть допущені до роботи після 15 вересня.

Він оголосив, що кампанія вакцинації для учнів старших класів, середніх шкіл і початкових шкіл почнеться, коли у вересні знову почнуть заняття в школі.

Серед інших заходів, комендантська година буде відновлена на французьких територіях Мартініки і острова Реюньон.

За словами Макрона, з осені тести ПЦР більше не будуть безкоштовними, якщо вони не будуть надаватися за рецептом. Є надія, що цей захід підвищить рівень вакцинації, спонукавши людей пройти вакцинацію, а не просто повторні тести на Covid-19.

«Це літо стане літом відновлення економіки», - заявив він, додавши, що «паспорт здоров'я» - QR-код або сертифікат, що підтверджує, що у власника негативний тест на Covid-19, він повністю вакцинований або недавно вилікувався від Covid-19 - будуть вимагатися в усіх закладах Франції з серпня, включаючи бари, ресторани, кафе і торгові центри.

Невдовзі після звернення президента французький онлайн-портал про здоров'я Doctolib.fr впав через те, що занадто багато людей намагалися записатися на прийоми вакцинації.

Читайте також: COVID-вакцинація в Греції: молоді пропонуватимуть грошову винагороду за вакцину

У понеділок, 12 липня, Франція повідомила про 1260 нових випадків зараження на коронавірус.

Темпи вакцинації в країні сповільнилися: у Франції в середньому більше 400 000 ін'єкцій в день в кінці травня виросли до приблизно 165 000 ін'єкцій в день в даний час. Близько 40 відсотків населення отримали дві дози вакцини Covid-19, а 53,1 відсотка отримали одну дозу.

У той час як Франція та інші європейські країни посилюють обмеження, щоб стримати подальше зростання числа випадків захворювання, Сполучене Королівство просувається вперед з планами проведення «Дня свободи» 19 липня, коли буде знято більшість обмежень, пов'язаних з пандемією.

Читайте також: COVID-вакцинація в Греції: молоді пропонуватимуть грошову винагороду за вакцину

Як повідомлялося, першою про введення обов'язкової вакцинації осіб, які обслуговують соціальну сферу, заявила влада РФ, де штам Дельта б'є рекорди за кількістю померлих.

Відзначимо, в Україні влада закликає посилити вакцинацію осіб старше 60 років, оскільки вони залишаються в зоні ризику за кількістю госпіталізацій і смертності, з огляду на статистику захворюваності минулих двох хвиль коронавірусу.