UA / RU
Підтримати ZN.ua

Focus: Слова і дії Німеччини в підтримці України розходяться настільки, що це схоже на абсурд

В Берліні міністр закордонних справ стала найбільшим адвокатом передачі важкого озброєння Україні, але реальні дії німецького уряду не відповідають рішучості, яку вона демонструє.

Міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок постійно наголошує на готовності країни передати німецьку зброю Україні. Але уряд досі не виконав усі ці обіцянки. Прірва між оголошеними намірами і реальністю стала дуже великою.

Про це пише німецьке видання Focus. Сам факт, що з усіх людей в Берліні саме Бербок стала найбільш запеклим адвокатом озброєння України, вже комічний. Адже партія «Зелених», до якої вона належить, - це традиційно пацифістський рух. Однак, в часи, коли українська армія переживає труднощі на Донбасі, а Владімір Путін намагається відірвати від України ще й південні регіони, геополітичний прагматизм міністра закордонних справ Німеччини здається більш ніж виправданим. Видання також хвалить Бербок за чіткий і правильний підбір слів, навіть коли тема дуже чутлива. І німецькі виборці це помічають.

«Владімір Путін розраховував, що він зможе швидко і жорстоко вторгнутися в Україну, а потім знищити країну. Але тепер він бачить, що цей план не спрацював. Тож його стратегія зараз розрахована на довгий термін. Це означає, що ми теж повинні вибудувати нашу підтримку України так, щоб її вистачило на довго», - сказала сьогодні Бербок.

Вона наголосила, що потрібно забезпечувати українську армію зброєю, «за межами того, що ми постачали досі». Focus припускає, що вона мала на увазі так званий круговий обмін, в рамках якого Німеччина забезпечувала інших партнерів по НАТО сучасною зброєю, а вони віддавали свої радянські арсенали Україні. Однак, українська сторона дала чітко зрозуміти, зважаючи на всі страшні події на Донбасі, українським військовим потрібні засоби, які б захистили їх від сього, що прилітає з неба. Це означає, що Україні потрібна артилерія, засоби ППО, а також безпілотники.

Читайте також: Німеччина втрачає вплив у ЄС поки Східна Європа відвертається від Росії – Politico

«І ми тепер повинні перевірити, чи справді ми надаємо все, що вимагає ця нова стратегія, щоб Україна мала можливість захистити себе», - сказала Бербок, наголосивши, що в протилежному випадку Росія «зрівняє з землею» весь український Донбас.

Focus пише, що добираючи чіткі слова, міністр закордонних справ Німеччини знову випромінює рішучість, якої вже багато тижнів бракує її колегам з німецького уряду, особливо соціал-демократам, а також самому канцлеру Олафу Шольцу. В Берліні досі тримають в таємниці інформацію про те, що і в якій кількості від ФРН отримала Україна. При цьому, німецькі урядовці посилаються на військово-тактичні причини. Однак, досить велика кількість доказів свідчить, що всі німецькі обіцянки майже не супроводжувалися реальними діями. Видання Die Welt нещодавно повідомило, що Німеччина майже не постачала навіть легке озброєння Україні з кінця березня. З 30 березня до 26 травня було лише дві невеликі поставки від німецького уряду. Зокрема, Берлін відправив 3000 протитанкових ракет і 1600 спеціальних протитанкових мін до середини травня. Сім гаубиць, які обіцяв Шольц, а також 50 зенітних самохідних установок Gepard українська армія так і не отримала.

Оскільки Європа, а особливо Німеччина, зволікає, Україна намагається робити все, що в її силах, щоб допомогти своїм захисникам самостійно. Зокрема, видання Bild повідомило, що українські військові використовують військову техніку Росії, яку вдалося захопити в бою. Зокрема, це стосується реактивних систем залпового вогню «Град». Тобто армія України використовує «залишки арсеналів часів СРСР замість сучасних західних систем».

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба теж наголосив, що Німеччина могла б зробити більше. Під час інтерв’ю для італійської газети La Repubblica він сказав, що є країни, від яких Київ чекає поставок зброї, а є такі, «від яких ми вже втомилися щось чекати». Німеччина належить до другої категорії. 

Читайте також: Німеччина постачатиме Україні систему ППО IRIS-T — Шольц

Focus пише, що все це гостро контрастує з рішучістю, яку демонструє міністерство закордонних справ ФРН. Після майже 100 днів війни прірва між словами й реальністю стала очевидною. Наскільки серйозне триває протистояння в «світлофорній» коаліції? Це стане зрозуміло досить скоро після останніх дебатів в Бундестазі.

Канцлер Олаф Шольц скористався можливістю, щоб спробувати розвіяти враження ніби він умисне затягує поставки важкого озброєння Україні. Він оголосив, що Київ отримає сучасні системи ППО для боротьби з російськими загарбниками. На додачу Німеччина передасть армії України сучасний радар, який допоможе придушити ворожу артилерію. Німеччина також підтримає рішення США щодо поставок реактивних систем залпового вогню. Але лишається головне питання: чи німецькі дії нарешті почнуть відповідати оголошенням?