UA / RU
Підтримати ZN.ua

Фінляндія може тимчасово призупинити прийом біженців за квотою ЄС

Деякі країни ЄС, яких питання біженців особливо не торкнулось, не мають наміру розміщувати у себе мігрантів, підкреслив глава МВС Фінляндії.

У понеділок, 9 листопада, глава фінського МВС Петтері Орпо заявив, що Фінляндія може тимчасово призупинити прийом біженців за квотою ЄС, якщо в їхньому розподілі не будуть брати участь інші країни Євросоюзу, повідомляє телекомпанія Yle.

Орпо повідомив, що "переговорів про направлення нових біженців за квотою не буде, поки система розподілу не запрацює на рівні ЄС". За словами фінського міністра, на даний момент ведуться переговори про прийом ще однієї групи біженців, яка за розміром буде приблизно такою ж, якою була перша група з 49 еритрейців, яка прибула до Фінляндії в жовтні.

"Після другого трансферу ми візьмемо паузу і подивимося, чи приєднаються інші країни ЄС до перерозподілу", - сказав Петтері Орпо.

Він зазначив, що в списку тих, хто погодився взяти участь у цьому процесі, "відсутній кілька держав, яких криза з біженцями особливо не торкнулася".

Згідно з інформацією МВС Фінляндії, в країну до кінця року можуть приїхати 30-35 тисяч мігрантів. Раніше відомство очікувало приїзду 50 тисяч біженців. У 2014 році їх число становило всього близько 4 тисяч. У Фінляндії з початку 2015 року прибули вже майже 26 тисяч мігрантів, в основному це вихідці з Іраку.

Згідно з прогнозом Євросоюзу, ще три мільйони мігрантів прибудуть в Європу до кінця наступного року. За даними ООН, понад 750 тисяч біженців прибули до берегів Європи через Середземне море з початку 2015 року.

Проблема вироблення спільної міграційної політики в рамках ЄС має не тільки економічну і гуманітарну складову, але у більшою мірою схильна до політичних розбіжностей, наголошує у статті для DT.UA Олексій Коваль. Країни півночі і півдня Європи, країни "периферії" і ті, що розташовані всередині континенту, як і раніше відстоюють різні підходи.

Докладніше читайте у статті Олексія Коваля Європу захльостує вал нелегальної міграції для тижневика "Дзеркало Тижня. Україна".