UA / RU
Підтримати ZN.ua

Фінляндія через біженців вводить посилений контроль на кордоні зі Швецією

Контроль, крім прикордонних регіонів, також посилиться всередині країни.

Влада Фінляндії залучила Оборонні сили для введення посиленого контролю на фінсько-шведському кордоні, зокрема в районі Торніо, де в останні кілька днів загострилася ситуація з біженцями, повідомляє Yle.

За останній час кількість мігрантів, які прибувають з Швеції, зросла до кількох сотень на день. Більшість з них - іракці.

У зв'язку з цим було прийнято рішення відправити у Торніо 30 військовослужбовців, які будуть допомагати владі у здійсненні контролю над кордоном.

Крім того, з сьогоднішнього дня поліція і Погранохрана Фінляндії спільно будуть здійснювати додаткові перевірки іноземців по всій країні.

Читайте також: Угорщина розпочала будівництво огорожі на кордоні з Хорватією

В Amnesty International закликали Євросоюз не закривати кордони для біженців. Правозахисники впевнені, що ЄС потрібна лише політична воля для вирішення проблем з мігрантами.

18 вересня міністр закордонних справ Франк-Вальтер Штайнмайер заявив, що вважає за необхідне покласти кінець несправедливого розподілу біженців у Європі. Тепер рішення про це розподіл може бути прийняте кваліфікованою більшістю. Таким чином, Німеччина закликає ЄС змусити супротивників квот на біженців їх прийняти.

Квотний перерозподіл 160 тисяч мігрантів є лише одним з інструментів ЄС полегшити тягар окремих країн Євросоюзу в їх відповідальності за біженців. В цілому, ЄС очікує напливу 800 тисяч біженців в 2015 році, левову частку з яких доведеться взяти на себе Німеччині. Наприклад, у 2014 році Німеччина прийняла близько 200 тисяч біженців.

Останнім часом перед Європою гостро стоїть проблема мігрантів і біженців. Тільки через Середземне море в 2015 році Європу прибуло 220 тисяч мігрантів. В цілому за більшу половину 2015 року в ЄС вже прибуло близько півмільйона біженців з країн Близького Сходу та Північної Африки.

Уряд ЄС розробив план з квотним розподілом біженців між країнами ЄС, однак деякі з них, наприклад, Угорщина, Словаччина, Румунія, виступають проти обов'язкового прийому біженців.

Детальніше читайте у статті Олексія Коваля Європу накриває вал нелегальної міграції для тижневика "Дзеркало Тижня. Україна".