UA / RU
Підтримати ZN.ua

Філіппіни та Китай створять нові лінії зв'язку для ефективнішого вирішення морських суперечок

Дві країни роками перебувають у територіальній суперечці в багатих на ресурси водах. 

Філіппіни й Китай домовилися про створення нових каналів зв'язку для поліпшення вирішення морських суперечок на тлі загострення двосторонніх відносин через зіткнення у спірних водах Південно-Китайського моря, повідомляє Reuters.

Читайте також: Кораблі Китаю та Філіппін зіштовхнулися в спірних водах Південно-Китайського моря

Обидві країни неодноразово обмінювалися критикою щодо претензій у Південно-Китайському морі, оскільки Філіппіни, підбадьорені підтримкою з боку США, кидають виклик постійній присутності Пекіна навколо стратегічних об'єктів у виключній економічній зоні Маніли.

За словами джерела Reuters, яке надало документ з основними положеннями угоди про вдосконалення механізмів морської комунікації між Філіппінами й Китаєм, яка була підписана 2 липня, буде створено три канали зв'язку спеціально для вирішення морських питань.

“Китай завжди був відданий співпраці з Філіппінами для належного вирішення морських питань шляхом діалогу та консультацій”, - заявив на брифінгу речник Міністерства закордонних справ Пекіна Лінь Цзянь, відповідаючи на запитання про угоду.

Згідно з документом, перший канал буде використовуватися представниками, яких призначать лідери двох країн, другий - міністерствами закордонних справ на рівні міністрів, їхніх заступників, або призначеними представниками.

Третій канал залучатиме берегову охорону двох країн.

Міністерство закордонних справ Філіппін обговорює з Пекіном принципи, які регулюватимуть реалізацію домовленості.

Угода про канали зв'язку - це не перші подібні домовленості, коли сторони встановлюють лінії комунікації між відповідними морськими відомствами. 

Читайте також: Філіппіни продовжать збільшувати оборонні витрати на тлі конфлікту з Китаєм у спірних водах

Раніше повідомлялося, що Філіппіни й Китай обговорили ситуацію в спірних водах та домовилися про необхідність "відновити довіру" для кращого врегулювання морського конфлікту. Водночас Маніла попередила сусіда, що буде "непохитною" в захисті своїх інтересів.

Між Китаєм і Філіппінами часто відбуваються сутички в акваторії Південно-Китайського моря — країни роками перебувають у територіальній суперечці в багатих на ресурси водах. 

Пекін заявляє про контроль над більшою частиною Південно-Китайського моря, спираючись на старі карти, й розгорнув сотні кораблів берегової охорони, щоб відстоювати свої претензії, перешкоджаючи діяльності інших країн-сусідів.