UA / RU
Підтримати ZN.ua

Філіппіни продовжать збільшувати оборонні витрати на тлі конфлікту з Китаєм у спірних водах

Маніла намагається модернізувати обороноздатність.

Філіппіни продовжуватимуть збільшувати витрати на оборону для захисту своїх позицій у спірному Південно-Китайському морі на тлі суперечки з Пекіном. Про це повідомляє Bloomberg.

Міністр оборони Філіппін Гілберто Теодоро наполягає на тому, щоб бюджет його відомства збільшився до більш ніж 1% від економічного виробництва, не враховуючи військові пенсії.

Філіппіни намагаються модернізувати обороноздатність у той час, коли їхні військові активи страждають від частих зіткнень з Пекіном у спірних водах. Оборонний бюджет країни зріс до 278,1 млрд песо ($4,8 млрд) у 2024 році.

Теодоро також просить приватний сектор структурувати продаж боргових інструментів, щоб зібрати кошти, які допоможуть підтримати позицію країни в Південно-Китайському морі.

За його словами, цільовими покупцями є інвестори, які прагнуть отримати вигоду від потенційного поліпшення кредитного рейтингу країни та інших підприємств оборонної промисловості, додавши, що "є багато креативних способів" залучення коштів.

Читайте також: Філіппіни попереджають про конфлікт у всьому регіоні через Китай

Раніше повідомлялося, що Філіппіни й Китай обговорили ситуацію в спірних водах та домовилися про необхідність "відновити довіру" для кращого врегулювання морського конфлікту. Водночас Маніла попередила сусіда, що буде "непохитною" в захисті своїх інтересів.

Між Китаєм і Філіппінами часто відбуваються сутички в акваторії Південно-Китайського моря — країни роками перебувають у територіальній суперечці в багатих на ресурси водах.