UA / RU
Підтримати ZN.ua

Естонія відкинула ідею створення єдиної балтійської армії

Пропозицію про створення єдиних збройних сил Латвії, Литви та Естонії латвійський президент висловив 20 липня в інтерв'ю агентству BNS. Він підкреслив, що кожній країні окремо немає сенсу вкладати великі гроші в оборону. Міноборони Естонії розкритикував ідею.

Міністр оборони Естонії Урмас Рейнсалу розкритикував ідею об'єднання збройних сил країн Балтії, яку днями висловив президент Латвії Андріс Берзіньш. Про це повідомляє ERR.

"Що стосується створення єдиної армії, то це я реалістичним не вважаю, тому що у кожної держави свої сили оборони, кожна держава розвиває їх сама, і ця самостійність не перешкоджає втіленню в життя оборонних планів НАТО", - заявив міністр, додавши, що владі Латвії та Литви необхідно збільшити витрати на оборону.

"Якщо подивитися на Росію, то вона за останні чотири роки подвоїла озброєння, і постійні розвідувальні польоти поблизу повітряного простору НАТО, і останнє порушення повітряного кордону Естонії - все свідчить про те, що оборону потрібно розвивати", - резюмував Рейнсалу.

Пропозицію про створення єдиних збройних сил Латвії, Литви та Естонії Берзіньш висловив 20 липня в інтерв'ю агентству BNS. Він підкреслив, що кожній країні окремо немає сенсу вкладати великі гроші в оборону. Набагато ефективнішою, за словами латвійського лідера, була б консолідація збройних сил. "Якщо льотчики можуть прилітати з різних країн і охороняти весь повітряний простір країн Балтії, то чому не можна об'єднатися і в цій галузі?", - запитав він.

Берзіньш додав, що офіцери трьох армій навчаються спільно, тому "у них єдина якість освіти і єдине розуміння того, що відбувається". Президент нагадав також, що Латвія зобов'язалася збільшити до 2020 року військовий бюджет до двох відсотків від ВВП, проте "відразу цього досягти не вийде" (в останні роки через кризу витрати на оборону в республіці скоротилися вдвічі, через що представники інших країн-членів НАТО неодноразово критикували місцеву владу).

Згідно з доповіддю про обороноздатність прибалтійських держав, яку було представлено минулої осені, Латвія має найменші можливості для протистояння зовнішнім загрозам. Найбільш боєздатна армія - в Естонії. !zn

Читайте також:

Країни Балтії у майбутньому можуть сформувати спільну армію

Латвія стане зразковою країною зони євро

Країни Балтії нічого не виграли від приватизації своїх газових компаній, допустивши до них росіян

Freedom House звинуватила Путіна у розпалюванні націоналізму і створенні проблем для демократій у регіоні