UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ердоган у травні відвідає США, зустрінеться з Байденом — Reuters

Це буде перший візит Ердогана до Вашингтона з 2019 року.

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган 9 травня відвідає Сполучені Штати, заявив представник турецької служби безпеки. Президент США Джо Байден вперше прийматиме Ердогана в Білому домі, повідомляє Reuters.

Читайте також: Туреччина стане найбільшим продавцем артилерійських снарядів до США — Bloomberg

Візит до Вашингтона стане першим для Ердогана з 2019 року, коли він зустрічався з тодішнім американським президентом Дональдом Трампом, з яким у нього були хороші особисті зв'язки. Після приходу до влади Байдена у 2020 році Анкара прагнула організувати ще одну зустріч лідерів США та Туреччини віч-на-віч.

Чиновник не надав жодної додаткової інформації про візит, але повідомив, що глава турецької розвідки Ібрагім Калин зустрінеться з членами Палати представників Конгресу США для обговорення запланованої зустрічі Байдена з Ердоганом та інших двосторонніх питань.

У четвер і п'ятницю, 28-29 березня, міністр закордонних справ Хакан Фідан і міністр оборони Туреччини Ясар Гюлер також зустрілися з американською делегацією.

Аналітики кажуть, що Байден і Ердоган, ймовірно, обговорять війну між Ізраїлем і ХАМАС на тлі різких зауважень президента Туреччини щодо дій Ізраїлю, а також співпрацю в оборонній промисловості, включаючи нещодавно схвалений продаж Анкарі американських винищувачів F-16.

Читайте також: Місцеві вибори в Туреччині: опозиція прагне "завдати удару" Ердогану

Відносини між союзниками по НАТО, які тривалий час були напруженими через розбіжності з низки питань, відтанули, відколи Анкара ратифікувала заявку Швеції на членство в НАТО в січні, після 20-місячної затримки, яка викликала розчарування у Вашингтоні.

Проте напруженість зберігається, в тому числі на півночі Сирії, де американські війська є союзниками курдів, яких Анкара вважає терористами. Вашингтон також вимагає від Туреччини докласти більше зусиль, щоб зупинити транзит товарів до Росії, які РФ використовує для виробництва зброї для війни проти України.