UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ердоган подав позов проти французького видання Charlie Hebdo за карикатуру на нього

Карикатуру називають "наклепом, який не має нічого спільного зі свободою слова".

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган подав позов на французький журнал Charlie Hebdo за намальовану на нього карикатуру, повідомляє агентство Anadolu.

Відзначається, що адвокат президента Хусейн Айдин вже подав в прокуратуру Анкари заяву про порушення кримінальної справи. Сторона звинувачення називає карикатуру "наклепом, який не має нічого спільного зі свободою слова".

Читайте також: Китай вимагає вибачень від датського видання за карикатуру про коронавірус

Раніше повідомлялося, що французький сатиричний тижневик Charlie Hebdo надрукував на обкладинці свіжого номера карикатуру на президента Туреччини Реджепа Тайіпа Ердогана.

Відразу ж після публікації обкладинки в соцмережах Анкара відреагувала на карикатуру. Так, директор з комунікацій адміністрації президента Туреччини Фахреттін Алтун засудив обкладинку і назвав її плодами «антимусульманской програми».

Нагадаємо, 17 жовтня під Парижем 18-річний ісламіст обезголовив вчителя місцевої школи У передмісті Парижа терорист відрубав голову шкільному вчителеві. Той нібито показував карикатури на пророка Мухаммеда Самюеля Петі за образу пророка Мухаммеда. Поліція застрелила хлопця і заарештувала членів його сім'ї.

Після вбивства президент Франції Макрон виступив з промовою на тему боротьби з «ісламським сепаратизмом» в країні. Він пояснив, що під «сепаратизмом» має на увазі в першу чергу політичний ісламізм, якому потрібно давати відсіч в школах, держустановах, культурних товариствах і релігійних громадах, а також в мечетях. Серед іншого Макрон запропонував звернути особливу увагу на навчання дітей і створити разом з Радою мусульман Франції організацію, яка дозволить побудувати «освічений іслам» в країні без іноземного впливу.

Ряд мусульманських країн розкритикував Макрона, а Ердоган двічі порадив йому «перевірити психіку». Висловлювання Ердогана в ЄС засудили, а Франція відкликала посла з Туреччини. Згодом Ердоган закликав турків бойкотувати французькі бренди і товари.