UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ердоган не визнає Європейської політичної спільноти альтернативою переговорам щодо вступу до ЄС

Раніше Ліз Трасс також висловлювалася, що European Political Community або EPC не повинен перетворюватися на "зал очікування" для бажаючих вступити до ЄС.

Туреччина не визнає переговори у форматі Європейського політичного співтовариства (European Political Community — EPC), перший саміт якого проходить у Празі, можливою альтернативою переговорам щодо вступу до Євросоюзу, повідомляє forum24.cz.

Читайте також: Європейська політична спільнота не підміняє собою ЄС – Петро Фіала

Про це заявляє президент Туреччини Реджеп тайїп Ердоган. Під час дискусій у Бальній залі Празького Граду він нагадав, що Туреччина відіграє важливу роль на континенті. Зокрема, ця роль виявилася у переговорах між Росією та Україною щодо експорту зернових.

За словами Ердогана, Туреччина є партнером, якому можуть довіряти всі країни, включаючи Росію та Україну.

“Я вважаю, що Європейська політична спільнота є вигідним форматом у вирішенні проблем. Однак я повинен визнати, що її не можна прийняти як заміну європейським платформам”, — резюмував Реджеп Тайіп Ердоган.

У ході саміту Європейської політичної спільноти у Празі у четвер Ердоган зустрівся за столом переговорів із президентом Європейської комісії Урсулою фон дер Ляйєн та прем'єр-міністром Чехії Петром Фіалою.

Темою зустрічі стали взаємини між Євросоюзом та Туреччиною, постачання енергоносіїв та газу, міграція, а також припинення агресії Росії проти України та роль Туреччини у цьому процесі.

Він також провів переговори з прем'єр-міністрами Іспанії та Румунії, а також президентом Франції Емануелем Макроном.

За даними офісу президента Франції, Макрон сказав турецькому президентові про важливість санкцій проти Росії за її вторгнення в Україну та необхідність боротися з будь-якими спробами їхнього обходу.

Макрон також висловив стурбованість ситуацією в Егейському морі, яке неодноразово було ареною напруженості між Грецією та Туреччиною, та закликав до відновлення діалогу між сторонами.

Крім держав-членів Європейського Союзу, на саміт було запрошено ще 17 країн, включаючи Велику Британію, Україну та Туреччину. "Наша мета - повернути мир і процвітання до Європи", - сказав прем'єр-міністр Чехії Петро Фіала після прибуття всіх запрошених державних діячів на прем'єрну зустріч європейських країн у форматі Європейської політичної спільноти.

Україну представляв прем'єр-міністр Денис Шмигаль. Президент України Володимир Зеленський виступив перед учасниками форуму з відеозв'язку.

Саміт Європейського політичного співтовариства (European Political Community - EPC) проходить у Празі з 6 по 7 жовтня. Якогось чіткого порядку денного не передбачається, проте тематика дискусій стосується вторгнення Росії в Україну, енергетичних проблем, а також проблеми з нелегальною міграцією.

У роботі саміту у Празі беруть участь лідери 44 держав. Крім 27 країн ЄС, це також Велика Британія, Туреччина, Україна, країни Західних Балкан, Вірменія та Азербайджан та низка інших країн. Росія та Білорусь на зустріч не запрошені.