UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ердоган хоче перемогти за допомогою потужної медіамашини – Bloomberg

Діючий президент посилив націоналістичну та консервативну риторику

Реджеп Таїп Ердоган прагне закріпити перемогу у другому турі президентських виборів у Туреччині 28 травня – лідер країни, який найдовше перебуває при владі, посилив націоналістичну, консервативну риторику за допомогою потужної медіа-машини, пише Bloomberg.

69-річний Ердоган кинув виклик соціологічним опитуванням, які прогнозували незначну перемогу його опонента, 74-річного Кемаля Кілічдароглу, у першому турі президентських виборів два тижні тому. Тепер вони зустрінуться у другому турі виборів у неділю, причому перевага буде на боці чинного президента після того, як правлячий альянс на чолі з його Партією справедливості і розвитку зберіг більшість у парламенті. 

Влада президента виглядає непохитною, незважаючи на найгірше за останні десятиліття падіння вартості життя і звинувачення в недбалості після катастрофічних землетрусів, що забрали життя понад 50 тис. людей у лютому. Він також здобув похвалу виборців за лідерство в забезпеченні поставок зерна з України і за те, що протистояв союзникам по НАТО, таким як США, щодо заявки Швеції на членство в Альянсі.

Читайте також: Вибори в Туреччині: Ердоган і Киличдароглу зійшлися у відчайдушній боротьбі за голоси

Голосування розпочалося о 8 ранку за місцевим часом, виборчі дільниці закриваються о 17:00, а перші результати очікуються через кілька годин. Обидва кандидати закликали турків проголосувати – після того, як вони самі проголосували в неділю. 

«Я прошу моїх громадян взяти участь у голосуванні, не заспокоюючись», – закликав Ердоган після голосування в Стамбулі.

Люди повинні зробити вибір, щоб «позбутися гноблення, позбутися авторитарного правління», – сказав Кілічдароглу в Анкарі. – «Ми зіткнулися з усіма видами дифамації, з усіма видами наклепів, але я довіряю здоровому глузду людей. Демократія обов'язково прийде в цю країну».

Кілічдароглу зосередив свою кампанію на відновленні довіри до Туреччини серед міжнародних інвесторів, припиненні авторитарного стилю керівництва та викоріненні корупції в державних установах. Його перемога означала б кінець диктату Ердогана, який вважав, що єдиним способом боротьби з інфляцією є зниження, а не підвищення процентних ставок. Однак зараз це виглядає менш імовірним.

Читайте також: Вибори у Туреччині: Ердогана підтримав колишній конкурент, а Кілічдароглу – лідер націоналістів

Працює медіамашина Ердогана

За допомогою державної медіамашини Ердоган посіяв розкол серед опозиційного альянсу. Правлячий лідер Туреччини подвоїв націоналістичну, релігійну риторику, щоб мобілізувати своїх виборців і прихилити до себе маргінальних ісламістів і правих, одночасно звинувачуючи опозицію в нездатності боротися з тероризмом. Він також зіграв на відразі електорату до широких коаліцій після краху урядів у 1990-х роках.  

Ердоган виявився більш переконливим, ніж Кілічдароглу, вважає Джан Сельчукі, керуючий директор соціологічної компанії Istanbul Economics Research. «Йдеться про довіру, а Ердогану вдалося завоювати довіру, перебуваючи при владі протягом 20 років», – сказав він.

Лідер Туреччини встановив більший контроль над медіа-ландшафтом, а провідні телеканали присвячують ефірний час переважно його інтерв'ю та мітингам. Він також домінував у містах з банерами і своїми фотографіями, що супроводжувалися коментарями «Потрібний час, потрібна людина».

Під час своїх мітингів і десятків телевізійних інтерв'ю Ердоган нав'язував більш консервативним виборцям, які потрібні йому для перемоги, наратив про те, що Кілічдароглу та його союзники є умиротворителями курдських бойовиків і прихильниками ЛГБТК. Ердоган заявив, що сподівається, що його «патріотичний, націоналістичний народ провчить опозицію» біля виборчих урн. 

Читайте також: Президент Туреччини відповів, чому не запроваджує санкції проти РФ

Чим відповів Кілічдароглу  

Кілічдароглу неодноразово заявляв, що засуджує всі форми тероризму, а також посилив свою націоналістичну риторику, пообіцявши вигнати з країни мігрантів. Йому вдалося отримати підтримку невеликої правої партії «Зафер», хоча небезпека полягає в тому, що він відштовхує частину курдської підтримки, яку він отримав у першому турі.

Він також намагався посилити побоювання деяких виборців щодо виборчого альянсу Ердогана, до якого входять маргінальні ісламістські партії. Для багатьох світських турків це голосування є референдумом з наслідками для повсякденного життя під владою дедалі більш авторитарного проісламського уряду.

«Що станеться, коли прийде менталітет, який дивиться на наших дочок злими очима?» – Запитує Кілічдароглу. – «Не забувайте, що ви голосуєте не за мене, а за свою доньку».

Читайте також: Туреччина допомагає РФ постачати нафту до ЄС

Нещодавно Bloomberg проводив опитування експертів щодо шансів Ердогана зберегти президентську владу. Частина з них вважає, що перемога його партії на парламентських виборах допоможе виграти у другому турі президентських.

20 травня у інтерв’ю CNN Ердоган заявив, що продовжуватиме поглиблювати відносини із Росією та поділився тим, що «у нас із Путіним особливі стосунки». У свою чергу, кандидат від об’єднаної опозиції Кілічдароглу, у випадку перемоги, не збирається приєднуватися до антиросійських санкцій, але хоче зробити більш прозорими відносини із РФ виходячи з того, що Туреччина є членом НАТО.

Детальніше про кандидатів та їхню політику щодо нашої країни читайте у статті Володимира Кравченка «Вибори в Туреччині: хто з кандидатів вигідніший Україні» на ZN.UA.