UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ердоган звинуватив Путіна у брехні: президент Туреччини попереджав, що на півночі Сирії немає бойовиків ІД

Турецький президент стверджує, що попереджав Путіна про сирійських туркменів, що живуть на півночі Сирії.

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган звинуватив російського президента Володимира Путіна у брехні. Ердоган заявив, що говорив Путіну про те, що на півночі Сирії головним чином знаходяться сирійські туркмени, а не бойовики терористичного угруповання "Ісламська держава", повідомляє Daily Sabah.

Минулого тижня Путін під час прес-конференції заявив, що Кремль, наносячи удари по північно-західним регіонах Сирії, нібито не знав про те, що цей регіон заселений сирійськими туркменами.

"Що стосується російських авіаударів по туркменських регіонах, де немає ні одного з терористів ІД, я сказав Путіну, що в Північній Сирії немає бойовиків ІД", - сказав Эрдонган.

В кінці листопада агентство Reuters повідомило, що російська армія з моменту початку операції в Сирії 30 вересня цього року завдала не менше 17 авіаударів по території, займаної сирійськими туркменами.

Читайте також: Відносини між РФ і Туреччиною нормалізуються у березні 2016 року - турецький міністр

Західні експерти стверджують, що Сальма, яка зазнала бомбардувань щонайменше вісім разів, вважається базою повстанських загонів туркменів, які борються з президентом Сирії Башаром Асадом. "Перед інцидентом з російським бомбардувальником війська РФ завдали кілька масштабних ударів по районах туркменів", - заявив представник туркменів в Сирії Самар Ало, додавши, що тисячі туркменських сімей були змушені тікати до кордонів.

Турецькі ВПС збили російський літак Су-24 під приводом того, що він вторгся у повітряний простір країни. У Міноборони РФ заявили, що порушення не було. Бомбардувальник впав на території Сирії в 4 км від турецького кордону. У результаті загинув пілот, причому через вогонь з землі, але штурмана вдалося врятувати. Також під час пошукової операції загинув морський піхотинець-контрактник, коли повстанці мінометним вогнем знищили російський вертоліт Мі-8, який вимушено приземлився.

На наступний день після інциденту президент Росії Володимир Путін заявив, що російські літаки проводили операцію по боротьбі з ІД в Північній Латакії, в гірській частині, де зосереджені бойовики. Ердоган, коментуючи 25 листопада подію, заявив, що Анкара не хоче ескалації конфлікту, проте зазначив, що атака на літак була захистом безпеки країни і "прав наших братів".

Турецький лідер фактично спростував заяву Путіна про те, що російський літак виконував антитерористичну місію проти ІД. Він підкреслив, що у згаданому районі немає бойовиків - там проживають сирійські туркмени, зобов'язання щодо захисту яких взяла на себе Анкара. У свою чергу прем'єр-міністр Туреччини Ахмет Давутоглу розповів, що Туреччина не зацікавлена в погіршенні відносин з Росією, але не дозволить безкарно нападати на сирійських туркменів під приводом боротьби з тероризмом.

За повідомленнями західних журналістів, Росія не припинила бомбити район, де було збито російський бомбардувальник. Раніше агентство Reuters повідомляло, що російські ВКЗ почали масоване бомбардування окремих районів сирійської провінції Латакія і авіаудари припадали на позиції "Вільної сирійської армії" і будинкам сирійських туркменів, боротьбою за права яких Анкара виправдовує атаку російського літака.

Через військові дії близько семи тисяч сирійських туркменів були змушені покинути свої будинки і шукати більш спокійні райони. За даними турецького агентства Anadolu, за останні кілька днів приблизно дві тисячі людей, рятуючись від російських авіаударів, перебралися в південну частину Туреччини.