UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ердоган назвав ООН "тягарем для людства"

Турецький лідер вважає, що Радбез ООН слід розширити.

Організація об'єднаних націй стала "тягарем для людства" через "несправедливу структуру та систему прийняття рішень, заявив президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган.

Як повідомляє Hurriyet Daily News, виступаючи на конференції третього жовтня, турецький лідер заявив, що Рада безпеки ООН, покликана гарантувати права людини і попереджати несправедливість, сьогодні зазнає невдач при виконанні покладених на неї обов'язків.

Ердоган також поскаржився на те, що у складі Радбезу ООН немає жодної мусульманської країни. З його точки зору, кількість постійних членів Собвеза ООН слід збільшити до 20 членів, 10 з яких будуть змінюватися кожні два роки.

Читайте також: Ердоган звинуватив курдів у спробах зірвати операцію в Сирії

Раніше видання The Times писало, що ООН варто набрати нових членів до Ради безпеки і змінити правила застосування права вето, аби дати відсіч варварству Росії.

Нагадаємо, з 1 жовтня Росія почала головувати в Раді безпеки ООН. "Естафету" в РФ переймає у Нової Зеландії, наступним головою РНБО буде Сенегал.

Рада Безпеки ООН складається з 15 членів, у тому числі п'яти постійних - Великобританії, Китаю, Росії, Франції і США. Кожен з них володіє правом вето. Решта складу СБ щорічно оновлюється наполовину. Відповідно до Статуту всесвітньої організації СБ несе відповідальність за підтримання миру та міжнародної безпеки, і підкорятися його рішенням зобов'язані всі країни - члени ООН.

Представлені в Радбезі держави очолюють його роботу по черзі в алфавітному порядку англійської мови. Головування країни в СБ триває протягом одного календарного місяця.