UA / RU
Підтримати ZN.ua

Експерти ООН з хімзброї повернуться до Сирії з новою інспекцією

Поки Радбез ООН намагається сформулювати нову резолюцію щодо Сирії, голова місії з хімзброї Оке Селстром повідомив, що експерти вже незабаром повернуться до Дамаска, хоча план повернення ще не готовий.

Експерти ООН з хімічної зброї найближчим часом повернуться до Сирії, повідомив голова місії експертів Оке Селстром.

"Так, ми повернемося до Сирії. Плани ще не готові, тому я не можу сказати, коли ми поїдемо, але це буде неазабаром", - сказав Селстром.

Місія під керівництвом Селстрома прибула до Сирії 18 серпня для перевірки повідомлень про застосування хімзброї у трьох місцях у провінціях Алеппо та Ідліб.

Але після того, як стало відомо про хіматаку 21 вересня у Східній Гуті під Дамаском, експерти попрямували туди, а потім виїхали з країни для підготовки доповіді.

У доповіді ООН щодо Сирії, представленій 16 вересня, підтверджується, що у передмісті сирійської столиці були застосовані боєзаряди з отруйним газом зарином. Атака призвела до численних жертв, здебільшого серед мирного населення (за даними американської розвідки, більше 1400 загиблих).

У доповіді ООН немає даних про те, яка зі сторін конфлікту застосувала газ, однак містяться зібрані фахівцями аналізи ґрунту, свідчення очевидців та інші фактичні дані.

США і низка інших країн покладають відповідальність за хіматаку на режим президента Башара Асада. На його боці на міжнародній арені виступає Росія, яка раніше вимагала ретельного розслідування інциденту і не виключала, що зарин могли використовувати у цілях провокації повстанці.

Звинувачення на адресу військ Башара Асада призвели до того, що Вашингтон повідомив про підготовку військового удару по Сирії.

Проте операцію було відкладено на невизначений термін після того, як Росія і США уклали угоду, за якою Дамаск зобов'язався віддати всю хімічну зброю під контроль міжнародних спостерігачів і ліквідувати її.

Тепер держави-члени Ради Безпеки ООН намагаються виробити проект резолюції про знищення хімічної зброї у Сирії, який би містив "максимально жорсткі заходи" на випадок недотримання владою САР своїх зобов'язань.

Голова ООН Пан Гі Мун заявив, що експерти незабаром повернуться у близькосхідну країну для перевірки інших інцидентів, у тому числі в Алеппо. !zn

Читайте також:

Генсек ООН виступив за примусовий характер резолюції щодо Сирії

Дамаск назвав узгоджений США і Росією план з хімічного роззброєння "перемогою Сирії"

WSJ: Сирійська влада на тлі ініціативи РФ квапливо ховає хімзброю