UA / RU
Підтримати ZN.ua

Екс-президента Франції Саркозі судять у справі про фінансування виборчої кампанії

Він і ще 13 осіб звинувачуються в схемах по фінансуванню виборчої кампанії.

Колишній президент Франції Ніколя Саркозі постав перед судом в четвер за звинуваченням в незаконному фінансуванні його невдалої кампанії з переобрання в 2012 році, всього через кілька тижнів після того, як він був визнаний винним у історичній справі про корупцію.

66-річний Саркозі став першим післявоєнним президентом Франції, засудженим до тюремного ув'язнення, коли в березні судді засудили його на трирічний термін за корупцію і торгівлю впливом, хоча за правилами винесення вироків він навряд чи проведе будь-який час за гратами.

В ході судового розгляду в четвер він і ще 13 осіб звинувачуються в створенні або отриманні вигоди від схеми підробленого виставлення рахунків для покриття надмірних витрат на мільйони євро на передвиборні мітинги, спрямовані на захист свого суперника-соціаліста Франсуа Олланда.

Прокурори кажуть, що бухгалтери попередили Саркозі, що кампанія не повинна перевищити витрат в 22,5 мільйона євро (26,7 мільйона доларів), але він наполягав на проведенні додаткових заходів.

Читайте також: Експрезидента Франції Саркозі підозрюють у зв'язках з російською компанією. Вже триває розслідування

У підсумку на кампанію було витрачено майже 43 мільйони євро, хоча Саркозі каже, що не знав про схему. На відміну від деяких підсудних, йому оголошено звинувачення не в шахрайстві, а в меншому правопорушенні - незаконне фінансування виборчої кампанії, повідомляє AFP.

У разі визнання винним йому загрожує до року в'язниці і штраф в розмірі 3750 євро.

Саркозі не з'явився в суд, коли почався процес, але йому було наказано з'явитися для допиту 14 червня.

Детальніше про те, в чому звинувачують екс-президента Франції читайте в статті Олексія Коваля "Тюремний термін для президента".