UA / RU
Підтримати ZN.ua

Економіст Гурієв, який утік з Росії, розповів, чого боїться Путін

Путін так жорстко бореться зі своїми супротивниками, оскільки боїться зростаючого невдоволення свого народу, вважає Гурієв.

Російський економіст, колишній ректор Російської економічної школи і радник уряду Сергій Гурієв дав інтерв'ю німецькому тижневику Der Spiegel. У ньому "сірий кардинал" команди екс-президента Дмитра Медведєва розповів про мотиви, які змусили його виїхати в Париж.

Так, згадує Гурієв, "рішення залишити батьківщину він прийняв тому, що протягом кількох місяців на нього чинився тиск": "Взагалі, такий варіант розвитку подій моя дружина передбачала ще три роки тому - під час президентства Дмитра Медведєва. Вона не хотіла, щоб наші діти росли в невільній країні, і прийняла рішення виїхати в Париж". Переломний момент, продовжує економіст, "настав у кінці квітня, коли на місце роботи з обшуком прийшли слідчі і вилучили всю переписку з 2008 року - всього 45 гігабайт". Залишатися в Росії, визнається Гурієв, стало небезпечно. Більше ж усього економіст боявся того, що йому "заборонять виїжджати з Росії, після чого міг би послідувати арешт": "Я патріот і люблю свою країну, однак я не готовий відмовитися від своєї свободи. Краще Париж, ніж Краснокаменськ".

А ось питання журналістів про те, чому прем'єр Медведєв не став на його захист, Гурієв коментувати відмовився. "Він і так зараз у важкому становищі, - запевнив колишній радник. - Від обіцяної ним модернізації вже практично нічого не залишилося, все вирішує Путін".

Також у ході інтерв'ю йшлося і про Олексія Навального. Гурієва - який відкрито заявив про фінансову підтримку Навального (всього разом з дружиною Гурієв перевів близько 250 євро) - вразило, що "останній готовий боротися до кінця і сісти за свої переконання у в'язницю". Навальний, на думку економіста, "з великим відривом є найвиразнішим з усіх опозиційних лідерів, саме тому проти нього і влаштували показовий процес, в результаті якого він міг би опинитися за гратами". "Якби в Росії були чесні вибори і Володимир Путін зустрівся б з Олексієм Навальним на телевізійних дебатах, я навіть не знаю, хто б переміг", - заявив Гурієв. Щоправда, зазначає економіст, у Навального є ідеї, які він не підтримує: наприклад, введення прогресивного податку та участь у націоналістичних маршах.

Ну а той факт, що Путін, який отримав на минулих президентських виборах 63,6% голосів виборців, так жорстко бореться зі своїми супротивниками, пояснюється, на думку експерта, тим, що "він сам не вірить в цю підтримку". "Путін боїться зростаючого невдоволення свого народу, - підсумовує Гурієв. - Тому ми зараз і спостерігаємо парадоксальну ситуацію, що вибори вже пройшли, а Путін продовжує боротися з опозицією введенням нових обмежувальних законів". !zn

Читайте також:

У Росії за жарт над розлученням Путіна провідних Громадського телебачення позбавили ефіру

Західні ЗМІ про розлучення Путіна: Кремль відкриває свої таємниці, а в Росії чекають змін

Росіяни визнали Леоніда Брежнєва кращим правителем XX століття

Понад 40% росіян вважають Путіна ідеальним правителем