UA / RU
Підтримати ZN.ua

Економіка Туреччини рекордно впала внаслідок пандемії — FT

Турецький ВВП зменшився на 11% через «коронавірусну кризу».

Економіка Туреччини зазнала «найглибшого спаду» за всю історію. Таке падіння було спричинене пандемією коронавірусу а зокрема карантинними обмеженнями, які фактично заблокували роботу у ключових галузях економіки, пише Financial Times.

Валовий внутрішній продукт зменшився на 11% у період з квітня по червень 2020 року, при цьому економісти прогнозували ще більш серйозне падіння.

Однак, це фактично найбільший спад ВВП в історії Туреччини.   

Турецький міністр фінансів Берат Албайрак вважає, що падіння економіки Туреччини є менш серйозним, ніж у деяких економічно розвинених країнах.

«На відміну від песимістичних прогнозів, наш ВВП постраждав менше, якщо порівняти з деякими іншими країнами. Економіка Туреччини достатньо міцна», - зазначив Албайрак.

Турецька влада прагнула «пом'якшити шкоду завдану економіці» внаслідок пандемії коронавірусу, прискоривши кредитне стимулювання.

Попри те, що політика кредитного стимулювання сприяла функціонуванню підприємств, які зазнали значних втрат внаслідок карантинних обмежень, водночас це спричинило дестабілізацію турецької ліри, яка в серпні досягла «рекордного мінімуму» відносно долара США.

Туреччина значною мірою залежить від зовнішнього фінансування, тому країна змушена шукати баланс між фінансовою стабільністю та економічним зростанням.

У другому кварталі 2020 року найбільше постраждали такі сектори економіки як промисловість та сфера послуг. Також серйозно скоротився експорт.

Економісти вважають, що після скасування деяких карантинних обмежень турецька економіка почне «нормалізуватися», оскільки діяльність підприємств відновлюється.

Показники підтверджують, що економіка Туреччини перебуває у фазі відновлення після свого рекордного падіння.

Однак, «нестабільність валюти» може змусити Центральний банк Туреччини підвищити процентні ставки, резюмує FT.

Читайте також: Стратегія Швеції по боротьбі з коронавірусів - приклад іншим країнам - ВООЗ

Раніше повідомлялося, що через COVID-19 близько 70% світових компаній скоротять свої офісні площі.