UA / RU
Підтримати ZN.ua

Економіка Китаю – Зростання відбувається швидше, ніж очікувалося - Коронавірус у світі

Китайська економіка зросла на 3,2% у другому кварталі після рекордного спаду. Зростання економіки Китаю відбувається швидше, ніж очікувалося.

Друга за величиною економіка у світі зазнала різкого спаду в перші три місяці 2020 року під час пандемії коронавірусу. Однак подається інформація, що ВВП Китаю знову почав підвищуватися протягом квітня-червня, повідомляє BBС.

Увесь світ пильно спостерігає за тим, як Китай відновлює свою економіку. Показник зростання вищий, ніж прогнозували експерти, і вказує на відновлення V-подібної форми - тобто різке падіння з подальшим швидким підвищенням. Це також означає, що Китай уникає технічної рецесії, тобто двох періодів поспіль зниження темпів зростання.

Ріст економіки почався після різкого спаду на 6,8% у першому кварталі 2020 року. Фабрики та підприємства в країні не працювали протягом більшої частини цього періоду, оскільки Китай запровадив жорсткі заходи для стримування поширення вірусу.

Зараз уряд запроваджує цілу низку заходів для сприяння розвитку економіки, включаючи податкові пільги.

Чи дійсно це відновлення V-подібної форми?

Після виходу із «карантинних обмежень» зростання економіки Китаю відбувається швидше, ніж очікувалося.

Низка заходів, оголошених владою, здається виконують своє завдання - фабрики активно працюють, що, своєю чергою, призводить до зростання показників промислового виробництва.

Але є один сектор, який ще не зміг відновитися - це роздрібна торгівля. Цей сектор все ще переживає спад у другому кварталі.

Як тільки економіка починає відновлюватися, напруга у відносинах із США зростає - особливо це стосується Гонконгу.

Саме тому деякі економісти поки не називають це явище відновленням V-подібної форми.

Deutsche Bank вказує, що «відновлення V-подібної форми» вже зупинилося: "Споживчі витрати все ще не досягають свого попереднього рівня, але решта проблем зосереджена у таких галузях, як туризм, сфера дозвілля - де швидке відновлення малоймовірне".

У травні Китай заявив, що не буде ставити перед собою мету економічного зростання на 2020 рік, оскільки всі сили були направлені на боротьбу з вірусом.

Це вперше Пекін не має цільового показника ВВП з 1990 року. За перші пів року економіка Китаю впала на 1,6%, повідомляє Національне бюро статистики КНР.

Раніше повідомлялося, що Європейський центральний банк попереджає про скорочення ВВП через пандемію коронавірусу. Докладніше читайте в інтерв'ю Юлії Самаєвой з аналітиком J. P. Morgan Девідом Стаббсом "Ми ніколи не знаємо точно, де дно".