UA / RU
Підтримати ZN.ua

Дводозова вакцина від COVID-19 не викликає достатньої кількості антитіл проти штаму "Омікрон"

Доказів того, що низький рівень антитіл від штаму "Омікрон" може призвести до тяжкого захворювання, госпіталізації або смерті у схвалених вакцин, що отримали дві дози, поки що немає.

Дослідники Оксфордського університету виявили, що дводозові схеми вакцини від COVID-19 не викликають достатньої кількості антитіл, що нейтралізують, проти варіанту коронавірусу Omicron, що вказує на ймовірність збільшення числа інфекцій у раніше інфікованих або вакцинованих, пише Reuters з посиланням на роботу.

Підсумок медики опублікували 13 грудня. Вони проаналізували зразки крові учасників експерименту, вакцинованих дозами вакцин AstraZeneca-Oxford (AZN.L), а також Pfizer-BioNTech (PFE.N).

У дослідженні сказано, що поки що не існує доказів того, що низький рівень антитіл від штаму "Омікрон" спричинить більший ризик важкого захворювання, госпіталізації або смерті у схвалених вакцин, що отримали дві дози.

"Ці дані важливі, але це лише одна сторона картини. Вони розглядають тільки антитіла, що нейтралізують, після другої дози, але не говорять нам про клітинний імунітет, і це також буде перевірено", - повідомив професор Оксфорда Метью Снейп.

Читайте також: В РНБО розповіли, коли штам "Омікрон" може з'явитися в Україні

Всесвітня організація охорони здоров'я рекомендує деяким категоріям людей отримати бустерну дозу вакцини від коронавірусу через поширення нового штаму COVID-19 "Омікрон".

Поява нового штаму коронавірусу – новий виклик не лише для охорони здоров'я України, а й для всього людства. Що за фрукт «омікрон» і чого від нього чекати на Україну, читайте у статті Віктора Гавури «COVID-19: «омікрон» — нове випробування для України» у ZN.UA.