UA / RU
Підтримати ZN.ua

Новий штам коронавірусу з ПАР поширюється на 50% швидше - дослідження

Він легше проникає в організм і міцніше тримається в клітинах людини.

Виявлений в Південноафриканській республіці штам COVID-19 на 50% швидше поширюється, ніж звичайний вид коронавірусної інфекції.

Мутація легше проникає і міцніше тримається в клітинах людини, заявив головний епідеміолог країни Салім Абдул Карім з посиланням на проведені дослідження, повідомляє Reuters.

Штам 501Y.V2 був виявлений південноафриканськими ученими в кінці минулого року. Саме цей факт став головною причиною другої хвилі національних інфекцій COVID-19, яка досягла нового добового піку, перевищивши 21 тисячу випадків на початку січня.

Африканський штам став одним з декількох нових, виявлених в останні місяці, серед яких виявлені в Британії і Бразилії. Вчені побоюються, що вони можуть прискорити поширення COVID-19.

Штам був виявлений в Європі, Азії та Америці, а також в ряді інших африканських країн, в результаті чого деякі держави ввели обмеження на поїздки в ПАР.

Читайте також: Вчені з’ясували, які ліки можуть запобігти смерті від коронавірусу – Nature

Раніше в Німеччині виявили новий вид коронавірусу. В одній з лікарень Баварії, яка знаходиться недалеко від гірськолижного курорту в Гарміш-Партенкірхені, виявили новий мутований коронавірус, повідомляє The Local.

Відзначається, що одночасно там заразилися 52 пацієнта і 21 медпрацівник. Потім аналізи всіх інфікованих відправили в клініку Шаріте. Результати дослідження показали, що це змінений варіант коронавірусу.

Поки невідомо, чи нова ця мутація, і чи впливає вона на протяжність хвороби. У лікарні заявляють, що це не один з тих двох штамів, які раніше фіксували в ПАР і Великобританії.

За словами заступника медичного директора лікарні Клеменса Стокклаузнера, секвенування всього генома займає близько 10 днів.

«Ми очікуємо отримати відповідь з більш повними подробицями до кінця січня», - сказав лікар.

За оцінками дослідників, "британський" штам заразніше попередніх мутацій на 70%. Вважається, що він не підвищує летальність або тяжкість перебігу хвороби. Всього ж відомо більше 12 тисяч різних мутацій коронавірусу.

У МОЗ Великобританії вважають, що новий штам коронавірусу з Південної Африки, більш небезпечний, ніж так званий британський.

Вчені заявляли, що штам з Африки має кілька мутацій в важливому "спаєчному" білку, який вірус використовує для ураження клітин людини. Також він може викликати велику концентрацію вірусних частинок в організмі, що, ймовірно, буде сприяти більш високому рівню передачі. Крім того, виробники вакцини турбуються, що препарат може не захистити від африканського штаму, тому потрібно буде модифікувати вакцину.

Раніше фахівці виявили черговий варіант коронавірусу SARS-CoV-2, на цей раз новий штам виявлений в Нігерії, передає Associated Press, посилаючись на директора центрів по контролю і профілактиці захворювань Африканського союзу Джона Нкенгасонга.

Джон Нкенгасонг зазначив, що цей варіант відрізняється як від "звичайного" коронавірусу, виявленого на початку 2020 року, так і від його нових різновидів, виявлених в Великобританії і ПАР.

Нкенгасонг додав, що цей штам коронавірусу під назвою P681H, на відміну від південноафриканського і британського, не так заразний. Втім, для впевненості вченим потрібно провести ще дослідження, зазначив він.