UA / RU
Підтримати ZN.ua

Для виконання своїх зовнішньополітичних зобов’язань США потрібна підтримка НАТО — The Washington Post

Наразі США проводять переоцінку своєї ролі на міжнародній арені.

Два тижні тому новий американський президент Джо Байден чітко дав зрозуміти, що дипломатія буде головним засобом взаємодії США зі світом. У той же час президент також визнає, що політичні рішення повинні бути потужними інструментами на тлі нестабільної ситуації на міжнародній арені, пише The Washington Post.

Для Міністерства оборони США це означає гарантію надійної опори та сили, готової підтримати важку роботу дипломатії. Це також означає тісну співпрацю з американськими союзниками та партнерами для забезпечення спільних інтересів та підтримки спільних цінностей за кордоном. Простіше кажучи, США потрібна підтримка демократичних союзників у нестабільному світі. Саме таке повідомлення планує передати Міністерство оборони США на засіданні міністрів оборони НАТО. Союзники повинні радитися, приймати спільні рішення та діяти разом.

Більше семи десятиліть тому США створили союз із країнами-однодумцями, щоб захищатися від тиранії, агресії та гноблення. Протягом багатьох років союзники по НАТО адаптувались до постійно мінливого стратегічного ландшафту і намагалися виконати принципи, викладені в Північноатлантичному договорі.

Така політика повинна продовжуватися. Світові кризи, такі як пандемія, зміна клімату та економічний спад, становлять значну небезпеку, яка охоплює всіх. У багатьох країнах внутрішні суперечки, спричинені корупцією, нерівністю та поляризацією, а також транснаціональні загрози, такі як жорстокий екстремізм та злочинні організації, загрожують глобальній стабільності.

США все ще працюють над політичним врегулюванням в Афганістані. Тим часом агресивна поведінка з боку стратегічних конкурентів, таких як Китай та Росія, повинна зміцнювати віру демократичних союзників у колективну безпеку.

США зможуть стати по-справжньому сильними працюючи разом із союзниками. Демократичні союзи та партнерські відносини є стратегічними перевагами, які надають унікальні можливості. Але команди досягають успіху лише тоді, коли кожного гравця поважають. Впродовж президенства Трампа демократичні союзи США неабияк постраждали, але це треба виправити.

Саме тому міністр оборони США зателефонував до генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга та до багатьох колег з НАТО, а також ключових союзників в Індо-Тихоокеанському регіоні та партнерам по всьому світу. Це стало повідомленням про те, що США повертаються на міжнародну арену і готові працювати в команді.

Колективна безпека - це спільна відповідальність. Створення дієздатної сили нерозривно пов’язане з союзницькими відносинами. Головна мета НАТО полягає у стримуванні конфліктів. Але якщо мирне дипломатичне стримування виявиться неефективним, необхідно готуватися до боротьби. Демократичним союзникам не слід уникати жорстких, але необхідних дискусій та переговорів для просування спільних інтересів безпеки.

Для НАТО представлення надійного стримування та оборони вимагає спільних зусиль союзників.  Кожен член альянсу зіштовхується з тиском, коли йдеться про витрати на безпеку. Але країни повинні відповідати своїм стратегіям та національній політиці.

Наразі США проводять переоцінку своєї ролі на міжнародній арені, але Америка не відступає від Європи. Союзи не є тягарем - вони є перевагою для демократії та колективної безпеки. Президенство Байдена означає відновлення союзів, резюмує видання.

Читайте також: Близький Схід уже починає кидати виклик Байдену — The Washington Post

Джо Байден склав присягу президента США і офіційно став 46-м лідером Сполучених Штатів. На церемонії інавгурації Байдена до присяги привів головний суддя Верховного суду Джон Робертс на Західному фронті Капітолію.

Присягу віцепрезидента США прийняла Камала Гарріс, яка стала першою в історії США жінкою на цій посаді.

Про те, які виклики стоять перед Джо Байденом та його командою, читайте у статті Олега Шамшура "Гіркий присмак перемоги на фоні великих очікувань".