UA / RU
Підтримати ZN.ua

Для вбивства Ганії Моссад завербував іранських силовиків – The Telegraph

За словами іранських співрозмовників видання, в Ірані досі не розуміють, як так сталося, що Моссад зміг ліквідувати Ісмаїла Ганію.

Політичного лідера ХАМАСу Ісмаїла Ганію ізраїльський Моссад хотів вбити ще у травні, пише The Telegraph. Тоді для здійснення плану зовнішня розвідка Ізраїлю завербувала іранських агентів безпеки.

Згідно з початковим планом, Ганію мали вбити, коли той відвідував похорон експрезидента Ірану Ібрагіма Раїсі. Однак за словами іранських чиновників, тоді операція не відбулася через великий натовп у будівлі, а також високу ймовірність її провалу. 

Замість цього двоє агентів, завербованих Моссадом, розмістили вибухівку в трьох кімнатах гостьового будинку Корпусу вартових ісламської революції (КВІР) на півночі Тегерана. Там міг зупинитися Ганія. Чиновники, які мають записи з відеокамер, заявили, ніби бачили, як агенти непомітно пересувалися, входили та виходили з кількох кімнат протягом декількох хвилин. 

Читайте також: Іран та його маріонетки обговорять помсту Ізраїлю за вбивство лідера ХАМАСу — ЗМІ

Вказано, що тоді оперативники змогли виїхати з Ірану, але їхнє джерело залишилося в країні. Зі слів співрозмовників видання, вибухівку підірвали дистанційно о 2 ночі, тоді Ганія загинув.

«Тепер вони впевнені, що Моссад найняв агентів з підрозділу охорони Ансар аль-Махді (підрозділ захисту високопосадовців - ред.)… Під час подальшого розслідування було виявлено додаткові вибухові пристрої у двох інших кімнатах», – повідомив виданню Telegraph офіційний представник КВІР.

Ще один чиновник з КВІР заявив виданню, що це «приниження для Ірану та величезне порушення безпеки». За його словами, в Ірані створили робочу групу, яка працює над тим, аби представити вбивство як таке, що не є порушенням безпеки.

Читайте також: Як Іран може відповісти на вбивство лідера ХАМАСу Ісмаїла Ганії? — The Hill

«Для всіх досі залишається питанням, як це сталося, я не можу знайти в цьому сенсу. Має бути щось вище в ієрархії, про що ніхто не знає», – додав чиновник.

За словами першого джерела видання, зараз у КВІР шукають винних всередині структури. Тоді як різні сектори звинувачують у невдачі один одного.

Есмаїл Каані, командувач силами КВІР «Кудс», заявив, що порушення «принизило всіх», і закликав «звільнити, заарештувати та, можливо, стратити» винуватців.

«Верховний керівник кілька разів викликав усіх командувачів за останні два дні, він хоче отримати відповіді», – повідомив чиновник.

Читайте також: Ізраїль викликав заступника посла Туреччини через вираження жалоби за смерть лідера ХАМАСу Ганії — Reuters

Нагадаємо, 31 липня палестинське угруповання ХАМАС повідомило про загибель одного зі своїх лідерів – Ісмаїла Ганії.  Він перебував в іранській столиці на інавгурації нового президента країни.  Повідомлялося, що ватажка ХАМАС ліквідували бомбою зі штучним інтелектом. При цьому Ізраїль заздалегідь не інформував США чи будь-якого іншого союзника про вбивство.

Адміністрація американського президента Джо Байдена переконана, що Іран найближчим часом збирається атакувати Ізраїль у відповідь на вбивство Ганії. Через це Сполучені Штати розгорнуть на Близькому Сході додаткові винищувачі та військові кораблі Військово-морських сил. 

Побутує загальновизнана думка, що ніхто не хоче великої війни на Близькому Сході. Іронічно це можна порівняти з подібним твердженням, що ніхто не хотів Першої світової війни. А якщо Ізраїль хоче такої війни? Свої міркування стосовно цього в статті «Чи загрожує світу війна Ізраїлю з Іраном?» виклав експерт Центру близькосхідних досліджень AMES Ігор Семиволос.