UA / RU
Підтримати ZN.ua

Диверсії на “Північному потоці” було сплановано на найвищому рівні – поліція ФРН

Слідство просувається від припущень до версій.

Федеральна поліція Німеччини вважає, що вибухи на трубопроводах "Північний потік -1" і "Північний потік - 2", що сталися минулого тижня, були навмисним актом диверсії, повідомляє "Голос Америки" з посиланням на Spiegel.

Читайте також: «Досить поширювати брехню у цій залі» — США відреагували на звинувачення РФ в Радбезі ООН щодо диверсії на газопроводах

Німецькі слідчі дійшли висновку, що цю диверсію, ймовірно, було сплановано на державному рівні, йдеться у листі поліції представникам газової галузі, текст якого став доступним журналістам.

У документі йдеться також, що правоохоронні органи поки що не можуть оголосити, хто стоїть за цією диверсією, але “на тлі високої складності виконання та необхідності відповідної підготовки все свідчить про планування на найвищому рівні”.

Федеральна поліція Німеччини також не виключає подальших диверсій проти критично важливої енергетичної інфраструктури, зокрема газопроводів і ліній електропередач, а також морських терміналів зрідженого природного газу (ЗПГ) або вітряних турбін.

Представник уряду Німеччини в середу також заявив, що вся доступна на даний момент інформація вказує на диверсію, але відмовився коментувати, чи така диверсія спонсорована певною державою.

Європа розслідує, що спричинило три розриви в трубопроводах “Північний потік”, у зв'язку з передбачуваною диверсією поблизу вод Швеції та Данії.

Читайте також: Газопроводи Nord Stream можуть вийти з ладу назавжди після ймовірних підривів – Tagesspiegel

Нагадаємо, що російська офіційна пропаганда звинувачує у розриві трубопроводу Захід та, зокрема, США. Водночас саме Росія, яка веде газову війну із Заходом, є головним підозрюваним.

Читайте також: Остання промова Путіна має вилікувати західних політиків від ілюзій, що з ним можна домовитись — експерт Atlantic Council