UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Дикі Шершні" оголосили серійний випуск винищувачів ірано-російських "шахедів"

Анонсу достатньо, щоб зрозуміти, що виробництво не стоїть на місці

Ударні дрони-камікадзе, які попадають на фронт, дуже допомагають нашим воїнам нищити ворога. Зокрема, найближчими днями найбільші FPV-дрони «Королева Шершнів" отримала 124 бригада ТРО. Про це "Дикі шершні повідомили у своєму Телеграм-каналі 13 жовтня.

Крім того, українська майстерня "Дикі Шершні", яка відома своїми дронами-камікадзе, анонсувала виробництво нового озброєння проти ірано-російських ударних дронів. "Далі більше - ми готуємось до серійного виробництва винищувачів шахедів", - відзначили у майстерні. 

Читайте також: Росія хоче виробляти "шахеди" на окупованих територіях України ‒ ЦНС

Деталі, звісно, не розкриваються, але й сказаного досить, щоб зрозуміти. що виробництво не стоїть на місці.

За останні півроку "Дикі Шершні" створили створили два унікальні продукти: зенітні дрони (їх на фронті працює вже понад тисяча), якими збито вже понад 200 російських розвідувальних БПЛА,  і найбільший в Україні FPV-дрон «Королева шершнів», яких доставлено на фронт вже понад шість сотень.

"Якщо ви бачите, як падають російські розвідувальні крила, або розлітаються ворожі бліндажі - то це робота цих дронів", - розповіли творці дронів.

Загалом на фронт передано понад 15 тис. "Диких шершнів". OSINTери підрахували лише по опублікованим відео уражень, що "Дикими Шершнями" знищено ворожої техніки на $1,23 млрд.

Новий проєкт, зазначає мілітарний портал Defense Express, насправді є логічним продовженням розвитку успіху проєкту зенітних FPV-дронів, , адже кожен дрон - це, без перебільшення, життя як військових, так і цивільних, а також і врятована техніка, удари по якій коригують російські "Орлани", Zala та інші ворожі "очі" в небі.

Зенітні FPV-дрони дійсно можуть бути кращими за традиційні зенітні ракети, тим більше в умовах тотального дефіциту останніх - передусім дрони в рази дешевші, тоді як ціна на ті ж Stinger сягає сотень тисяч доларів, тож на сьогодні зенітний дрон з машинним зором є простим, мобільним, дешевим та ефективним рішенням проти таких цілей у повітрі, як БПЛА.

Щодо перехоплення "Шахедів", то у майстерні "Дикі Шершні" останнім часом працювали щонайменше над збільшенням швидкості своїх FPV-дронів. З публічно оприлюдненої інформації йдеться щонайменше про 325 км/год.

Читайте також: Сирський заявив про позитивну динаміку ураження і знищення ворожих цілей дронами

Серійний випуск зенітних FPV-дронів проти "Шахедів" дійсно має важливе значення у протидії ворогу, з урахуванням того, що у тільки вересні цього року росіяни випустили по Україні рекордну кількість у понад 1300 одиниць, а з 1 по 10 жовтня включно (без урахування атаки в ніч на 11 жовтня) близько 470 дронів-камікадзе типу "Шахед".

Крім того, раніше стало відомо, що росіяни на потужностях у Алабузі виготовили 6 тисяч "Шахедів" на рік раніше плану, тож це, фактично, означає новий етап війни в небі над Україною. І "винищувачі шахедів" мають стати ефективною відповіддю на цю зростаючу загрозу.