UA / RU
Підтримати ZN.ua

Держсекретар США Керрі пообіцяв підтримку Молдові та економічну допомогу в євроінтеграції

За чотири години перебування у Кишиневі Керрі демонстративно спробував заборонене у Росії молдавське вино і повідомив, що американський уряд працює над програмою технічної допомоги для Молдови, головна мета якої - енергетична безпека країни на тривалий період. Він повідомив, що США виділять $ 22 мільйони, які призначаються на імплементацію Угоди про асоціацію з Євросоюзом.

Держсекретар США Джон Керрі спробував заборонене у Росії молдавське вино

Держсекретар США Джон Керрі, який прибув увечері в середу з коротким чотиригодинним візитом до Кишинева, заявив, що приїхав до Молдови, щоб привітати народ і керівництво країни з парафуванням Угоди про асоціацію з Євросоюзом.

Відповідну заяву держсекретар зробив у винних погребах Крікова в околицях Кишинева увечері в середу, 4 грудня, де взяв участь у дегустаціїмісцевого вина (яке, як відомо, заборонила у себе Росія під приводом невідповідності вимогам безпеки). В цілому візит Керрі до Молдови тривав чотири години.

Так, Дж.Керрі назвав угоду з ЄС "гарантією майбутнього процвітання Молдови".

"Я обіцяю допомогу Молдові від американського народу в імплементації Угоди про асоціацію та режиму вільної торгівлі з країнами Євросоюзу", - сказав Дж.Керрі, зазначивши, що влада Молдови скористалася можливістю інтеграції в Європу, наданою республіці Євросоюзом.

Він зазначив, що реформи Молдови на шляху до ЄС приведуть економіку країни до більшого процвітання, зроблять її привабливою для іноземних інвестицій, за допомогою яких прискоряться перетворення у країні.

Держсекретар звернув увагу на те, що Молдова отримала можливість будувати нові сполучні мости з Європою, які відкривають велике майбутнє для країни".

У цьому контексті він зауважив, що таким же майбутнім може скористатися і народ України.

"Майбутнє Молдови - у її зв'язках із континентом Європи, великим майданчиком, на якому Молдова зможе обирати собі партнерів по всьому світу і Європі", - зазначив Дж.Керрі, повідомивши, що США безоплатно надали Молдавії $ 1,1 млрд за останні 20 років.

Він повідомив також, що США нададуть Молдові $ 22 мільйони, цільове призначення яких - імплементація Угоди про асоціацію Молдови з Євросоюзом.

"Уряд Америки працює над Програмою технічної допомоги для Молдови, головна мета якої - енергетична безпека країни на тривалий період. На короткий час агентства USAID (США) та SIDA (Швеція) виділять $ 3,5 мільйона молдавським банкам для кредитування проектів економічних агентів з енергетичної безпеки", - сказав Дж.Керрі.

Прем'єр-міністр Молдови Юрій Лянке підтвердив довгострокове партнерство своєї країни з Америкою, запросивши американських інвесторів вкладати кошти у молдавську економіку. !zn