UA / RU
Підтримати ZN.ua

Держдеп назвав 8 країн, які зможуть обійти санкції США для купівлі іранської нафти

Країни зможуть експортувати іранську нафту півроку.

Державний секретар США Майк Помпео повідомив про те, що Китай, Індія, Греція, Італія, Тайвань, Японія, Туреччина та Південна Корея зможуть тимчасово купувати нафту в Ірану в обхід санкцій Сполучених Штатів, які набули чинності сьогодні, передає Reuters.

Помпео додав, що вже понад 20 країн скоротили експорт іранської нафти. Закупівля нафти в Ірану скоротилася на мільйон барелів на добу.

FT повідомило про те, що вісімка країн зможе купувати нафту в Ірану протягом шести місяців.

Раніше повідомлялося, що США погодилися дозволити вісьмом країнам, включно з Японією, Індією, Китаєм і Південною Кореєю, продовжувати купувати іранську нафту після набуття чинності санкцій проти Тегерана. Спочатку три інші країни не називалися.

Читайте також: Нафта подешевшала після запровадження санкцій США проти Ірану

Адміністрація президента США Дональда Трампа з 5 листопада поновила всі санкції проти Ірану, які раніше були зняті в межах "ядерної угоди" 2015 року; обмежувальні заходи торкнуться експорту нафти, судноплавства, банківської і всіх інших галузей, що стосуються економіки. Міністр фінансів США Стів Мнучін заявив про те, що кінцевою метою санкцій є стримування агресивної поведінки режиму в Тегерані.

Держсекретар Майк Помпео нагадав, що США не визнають торгівлі країн Європейського Союзу і з Іраном, і зі Сполученими Штатами, і не дозволять Європі вести бізнес "на два фронти".

Повідомлялося, що США погодилися дозволити вісьмом країнам, включно з Японією, Індією, Китаєм і Південною Кореєю, продовжувати купувати іранську нафту після набуття санкціями проти Тегерана чинності.

Відносини США й Ірану загострені на тлі взаємних погроз, одностороннього виходу Трампа з Ядерної угоди через звинувачення в тому, що Тегеран таємно продовжує розробляти ядерну зброю, спроб голови Білого дому замінити іранську нафту для своїх союзників. Компанії-гіганти почали йти з Ірану одразу після того, як Трамп пригрозив, що можна вести бізнес або з Тегераном, або з Вашингтоном.

Як зазначає оглядач Віталій Федянін у своїй статті "Іранський прецедент Трампа", санкції США боляче вдарили по іранській економіці ще до офіційного введення їх у дію.