UA / RU
Підтримати ZN.ua

Демонстранти підпалили в Брюсселі поліцейську дільницю через загибель чорношкірого мігранта

Демонстрація пройшла в північній частині мегаполісу. Протестуючі зіткнулися з поліцейськими і пошкодили службові машини.

Демонстранти підпалили в Брюсселі поліцейську дільницю через загибель чорношкірого 23-річного мігранта, якого напередодні затримали правоохоронці, повідомляє місцеве видання BX1.

ЗМІ повідомляють, що спочатку це була мирна демонстрація. За даними джерела, в ній брали участь близько 400 осіб.

Пізніше учасники перейшли до активних дій. Вони кидали в поліцію каміння, так як вона кілька разів застосувала проти них водомет. В результаті дій мітингувальників було розбите вікно поліцейської машини. На місці спалахнули пожежі, в тому числі і на поліцейській дільниці.

100 мітингувальників від'єдналися від основної групи, а потім стали кидати в поліцейських різні предмети. Після цього поліція заарештувала демонстрантів.

Приводом для проведення демонстрації послужила смерть затриманого 23-річного мігранта на ім'я Ібрагім, який помер 9 січня, спробувавши втекти від перевіряючих, які зупинили його на вулиці на тлі пандемії коронавируса. Він був затриманий. Пізніше втратив свідомість по дорозі в поліцейський відділок.

Молоду людину доставили в лікарню, але він помер через кілька годин. Однак за версією мітингувальників, в загибелі демонстрантів винні поліцейські.

Родичі загиблого зажадали від прокуратури проведення розслідування для встановлення точних причин його смерті. Вони також пообіцяли провести акцію протесту проти поліцейського свавілля.

Як повідомляє видання Het Laatste Nieuws, в момент заворушень в Брюсселі перебував кортеж бельгійського короля Філіпа. За допомогою поліцейських водій монарха зміг оперативно вивести машину на сусідню вулицю, при цьому король і його кортеж не постраждали.

Читайте також: Разом з Гамбургом та Лісабоном: Київ на 106 позиції в рейтингу найдорожчих міст для емігрантів

Також в Білорусі тривають протести проти режиму Олександра Лукашенка, спровоковані фальсифікацією президентських виборів і міліцейським насильством проти громадян. За цей час тисячі людей були затримані і побиті силовиками, щонайменше п'ять протестуючих загинули. Десятки людей зникли безвісти.