UA / RU
Підтримати ZN.ua

Давос-2021: стійкість до антибіотиків через пандемію коронавірусу є новою загрозою для світу

При лікуванні коронавірусу пацієнтам часто приписують антибіотики, навіть якщо для цього немає клінічних показань.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, стійкість людей до протимікробних препаратів (антибіотиків) входить в десятку найбільш серйозних загроз здоров'ю у світі. Так, щороку понад 700 тисяч осіб у всьому світі помирають від інфекцій, стійких до антибіотиків. Це приблизно 2 тисячі смертельних випадків в день. При цьому, згідно з прогнозами різних аналітичних центрів, до 2050 року рівень смертності може досягти 10 млн осіб на рік, якщо не вдасться вирішити проблему стійкості до протимікробних препаратів, йдеться в дослідженні, опублікованому на сайті Всесвітнього економічного форуму.

При цьому коронавірус ще більше ускладнив ситуацію. Сьогодні антибіотики приписують пацієнтам з COVID-19 по всьому світу, чиї симптоми аналогічні тим, що є у людей з пневмонією, навіть якщо вона викликана вірусом, а не бактерією.

"Ефективне використання протимікробних препаратів вже перебуває під тиском, і одне можна сказати напевно: проблема буде збільшуватися, поки ми не знайдемо рішення. Іншими словами, ми маємо справу з невидимою проблемою, аналогічною пандемії COVID-19", - йдеться на сайті Всесвітнього форуму.

Дані досліджень говорять про те, що антибіотики при коронавірусу приписують навіть у разі, якщо для цього немає клінічних показань. Зокрема антибіотики отримували 72% пацієнтів, а бактеріальні інфекції при цьому були всього у 8%.

Зазначено, що при цьому виробництво нових антибіотиків застопорилося, бо ринок зламаний. Зокрема, витрати на розробку нових препаратів не покриваються за рахунок їх продажу. Більшість великих фармацевтичних компаній припинили розробку нових антибіотиків, а багато дрібніших підприємств закрилися через відсутність стійкої економічної моделі.

Читайте також: Вчені представили перший антибіотик «подвійної дії»

"Основна причина полягає в тому, що недавно розроблені ефективні антибіотики використовуються як "останній засіб" у лікарняному секторі: їх розумно тримати замкненими у медичній шафі тільки для того, щоб використовувати лише у випадку, якщо найдешевші генерики не спрацюють. Звичайно, це завдає шкоди стимулам виробників, оскільки підриває можливість отримання доходів від нових антибіотиків", - йдеться в дослідженні.

На сайті Всесвітнього економічного форуму зазначено, що для відновлення ринку необхідне політичне втручання. Те ж саме потрібно і для того, щоб знову зробити розробку і виробництво антибіотиків прибутковими.

Експерти переконані, що необхідно виграти час, не допускаючи надмірного використання існуючих антибіотиків. Це дозволить уникнути подальшого розвитку резистентності до подібних препаратів, яка зросла в рази через інтенсивне використання антибіотиків при лікуванні коронавірусу.

"Таким чином, пандемія COVID-19 продемонструвала очевидність того, що глобальні проблеми охорони здоров'я необхідно вирішувати узгодженими зусиллями міжнародної спільноти. Ми повинні використовувати це усвідомлення, щоб посилити боротьбу зі стійкістю до протимікробних препаратів, і насправді це набагато простіше і дешевше, ніж боротьба проти COVID-19", - йдеться в дослідженні.

Зазначено, що рішенням цієї кризи є більш розумне використання антибіотиків, а також введення одного або двох нових препаратів щороку. Вартість цього всього обчислюється мільярдами доларів щороку, що еквівалентно впровадженню єдиного успішного препарату від раку. Автори дослідження наголосили на виробництві спільних узгоджених дій на рівні міжнародної спільноти для вирішення проблеми стійкості до антибіотиків.

Про наслідки неконтрольованого призначення і споживання антибіотиків, а також що і як з цим слід робити, читайте у статті Алли Котляр "Обережно, антибіотик!"