UA / RU
Підтримати ZN.ua

Далекий Схід РФ затопила безпрецедентна за масштабами повінь, але пік повені - ще попереду

Повінь на Далекому Сході може стати рекордною за останнє сторіччя. У п'яти регіонах введено режим НС, евакуйовано майже 14 тисяч осіб.

Мешканці Далекого Сходу Росії чекають піку повені. Режим надзвичайної ситуації через повінь вже введено в п'яти регіонах - Якутії, Приморському і Хабаровському краях, Амурській області і Єврейському АО.

За даними МНС РФ, на Далекому Сході підтоплено 107 населених пунктів, в зону повені потрапили 4,26 тисячі житлових будинків, 11,5 тисячі дачних і присадибних ділянок, 232 ділянки автомобільних доріг загальною довжиною 313 кілометрів і 43 автомобільних моста. Масштаби паводку в російському міністерстві охарактеризували як "безпрецедентні".

З небезпечної зони евакуйовано 13,99 тисячі осіб, у тому числі 4,79 тисячі дітей.

Територія підтоплення тільки в Хабаровському краї досягла 1 млн кв.м. Експерти вважають, що повінь на Далекому Сході може стати рекордним за останнє сторіччя - ситуація буде погіршуватися. За прогнозами МНС, в Амурській області основний удар стихії припаде на 17 і 18 серпня, а в Хабаровську паводок сягне найвищої точки наступного тижня.

Російська влада вже направила на Далекий Схід два літаки з партією гуманітарної допомоги. Також сформовано мобільні бригади для допомоги у підготовці до опалювального сезону в постраждалих від повені регіонах.

Повідомляється, що особливу небезпеку становлять підтоплені скотомогильники, заражені сибірською виразкою і ящуром. Фахівці Центру державного санітарно-епідеміологічного нагляду Східного військового округу підключилися до моніторингу проб води. Військові епідеміологи зробили 67 проб води в населених пунктах Амурської області, Хабаровського і Приморського країв. За їх оцінками, вода відповідає нормам, санітарно-епідеміологічна обстановка в перевірених районах задовільна.

Гідроелектростанції "Русгідро", що розташовані на Далекому Сході, продовжують стримувати повінь. На сьогоднішній день, за підрахунками фахівців, гідроспоруди Зейської і Бурейської ГЕС утримали у своїх водосховищах більше 45% приточності, серйозно знизивши можливі наслідки приходу "високої води" для розташованих нижче за течією населених пунктів.

Повеневий стан ускладнюється високими рівнями води у 32 річках у прикордонних районах Китаю. За даними російських рятувальників, від повені в Китаї постраждали понад 2,5 мільйона осіб, 304 об'єкта автомобільного транспорту і 1,88 тисячі об'єктів сільського господарства.

Поліпшення погоди найближчими днями не передбачається. За прогнозами синоптиків, у наступні три дні на Далекому Сході випаде місячна норма опадів. !zn

Читайте також:

Прорив каналізації викликав "цунамі" в Ріо-де-Жанейро: зруйновані будинки, загинула дитина

Після повені в Європі в Україну хлинули тисячі автомобілів-"утоплеників"

У Криму на курортне селище зійшов сель: садиби плавають у воді