UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЦРУ почало постачання зброї сирійським повстанцям

Постачання ЦРУ буде здійснювати через систему секретних баз в Туреччині і Йорданії. В адміністрації Обами сподіваються, що це допоможе встановити міцні зв'язки між США та післявоєнною Сирією.

З затримкою у кілька місяців ЦРУ почало постачання озброєнь сирійським повстанцям. Приплив спорядження і зброї знаменує посилення ролі США у громадянській війні у Сирії, йдеться в матеріалі The Washington Post.

Наразі американська військова допомога обмежується стрілецькою зброєю і боєприпасами. Крім того, Сполучені Штати здійснять постачання сирійській опозиції нових видів небойового спорядження: транспортні засоби, передові засоби зв'язку, а також розширені медичні набори.

Президент США Барак Обама обіцяв активніше сприяти повстанцям ще кілька місяців тому, проте логістичні проблеми і побоювання того, що допомога осяде в руках джихадистів, гальмували цей процес, повідомляється у публікації.

Представник Національної коаліції опозиційних і революційних сил Сирії (НКОРС) Халід Салех привітав зусилля Вашингтона, однак не назвав їх недостатніми для перелому ситуації на користь антиурядових сил. "Верховна військова рада отримує так мало допомоги, що будь-яке сприяння ми приймаємо з полегшенням, - заявив Салех. - Проте якщо порівняти, скільки отримуємо ми, з допомогою, яку отримує від Ірану і Росії Асад, то у нас попереду ще довга боротьба".

За інформацією The Washington Post, постачання ЦРУ будуть здійснюватися через систему секретних баз у Туреччині і Йорданії.

На додаток до підтримки повстанців під командуванням Селіма Ідріса, американські чиновники використовують гуманітарну допомогу для підтримки поміркованих лідерів у містах і селах територій, окупованих повстанцями.

"Нам здається, що ми можемо допомогти успішному старту місцевих рад, - вважає Марк Уорд, головний радник Держдепу щодо сприяння Сирії, який раніше працював у Лівії, Афганістані та Пакистані. - Ми перевіряємо тих, кому надаємо допомогу, щоб переконатися, що вони не пов'язані з терористичними організаціями".

Чиновник сподівається, що сьогоднішні зусилля допоможуть встановленню міцних зв'язків між США та післявоєнною Сирією.

"Коли нарешті з'явиться вільний сирійський уряд, ми будемо знати їх, а вони знатимуть нас, - цитує Уорда видання. - До того моменту ми вже встигнемо попрацювати з ними тиждень за тижнем, місяць за місяцем. Вони не будуть для нас незнайомцями". !zn

Читайте також:

ООН: військові злочини у Сирії здійснюють як війська Асада, так і опозиція

Обама розкрив плани США щодо Сирії: військовий удар відкладено, але не скасовано

Путін звернувся до американців: Удар по Сирії призведе до нової хвилі тероризму

Сирія заявила про готовність припинити виробництво хімічної зброї та приєднатися до конвенції про її заборону