UA / RU
Підтримати ZN.ua

COVID-19 може стати «хворобою молодих» — Nature

Кількість випадків коронавірусу почала активно зростати серед молоді.

Зростання кількості випадків коронавірусу серед нещеплених молодих людей у країнах з високим рівнем вакцинації ставить молодь у центр уваги, пише Nature.

21 червня Міністерство охорони здоров’я Ізраїлю рекомендувало всім людям у віці 12-15 років отримувати щеплення проти COVID-19 - що робить країну однією з небагатьох, хто вже затвердив вакцинацію для підлітків. Рішення було прийнято у відповідь на тенденцію, що спостерігається у багатьох країнах з високим рівнем вакцинації: постійне зростання частки нових випадків хвороби серед молодших вікових груп.

Швидка кампанія вакцинації в Ізраїлі, яка на сьогодні охопила понад 85% дорослого населення, на початку червня допомогла зменшити кількість випадків захворювання. Але пізніше того ж місяця кількість випадків почала зростати до понад 100 на день, більшість інфікованих були віком до 16 років, що змусило уряд почати кампанію щеплення для підлітків.

Зростання випадків коронавірусу серед молоді не є дивиною, каже епідеміолог Ран Баліцер. Але це підкреслює можливість того, що подальші хвилі поширення хвороби можуть бути спричинені саме молодшими віковими групами, особливо за наявності нових, більш трансмісивних варіантів ковіду.

Тенденція поширення коронавірусу серед молоді не обмежується лише Ізраїлем. У США та Великій Британії COVID-19 «перетворився на хворобу невакцинованих, які є переважно підлітками» говорить демограф Джошуа Голдштейн.

Цей зсув відбувається у багатьох країнах, які першими вакцинували людей похилого віку, і зараз вони досягають високого рівня вакцинації серед дорослого населення. Це свідчить про перехід коронавірусу до молоді. Більшість країн намагалися запобігти розповсюдженню COVID-19 серед людей похилого віку, які найбільш схильні до ризику важких захворювань.

Така тенденція стимулювала дослідження передачі коронавірусу у молодих вікових групах. Для прийняття кращих політичних рішень «стає все більш важливим розуміння специфіки захворювань серед дітей та підлітків», говорить епідеміолог Карін Магнуссон.

Магнуссон розглянула вплив COVID-19 у дітей на систему охорони здоров'я Норвегії. Попри те, що діти часто не потребують спеціалізованої допомоги, їм доводиться неодноразово відвідувати свого лікаря протягом шести місяців після зараження вірусом.

Балісер вивчає розповсюдження вірусу в Ізраїлі. Окрім рішень щодо вакцинації дітей, зміна структури інфекції COVID-19 також спричинила дискусії щодо таких заходів охорони здоров'я, як носіння масок для підлітків та дітей в Ізраїлі.

«Оскільки найбільша частка випадків хвороби переходить до молодих людей, аргументи щодо вакцинації підлітків стануть вагомішими», - погоджується епідеміолог Нік Бандл. Однак загальний ризик важких захворювань у дітей залишається низьким, і в багатьох країнах, які спостерігали зростання випадків хвороби в молодших вікових групах, загальна кількість випадків знизилася, зазначає він.

Країни також повинні враховувати глобальний контекст, стверджують дослідники.

«Чи справді нам краще вводити вакцину дітям у багатих державах, ніж літнім людям у менш заможних країнах, де це може мати набагато більший вплив на життя людей? Мені важко уявити справді вагомий аргумент для цього», - говорить Дженні Лавін, яка вивчає динаміку інфекційних захворювань в університеті Еморі в Атланті, штат Джорджія.

Хоча зміна «віку хвороби» у країнах із високим рівнем вакцинації проти COVID-19 є цікавим явищем, така тенденція може бути короткочасною, стверджують деякі дослідники. Кілька сценаріїв можуть зрушити рівновагу, говорить епідеміолог Генрік Сале. Багато країн можуть почати вакцинувати молодих людей, як це вже роблять Ізраїль та США - або нові варіанти коронавірусу та ослаблення імунітету серед старших вікових груп можуть зробити їх знову більш сприйнятливими до хвороби, говорить він.

Але COVID-19 все ще може стати хворобою молодих людей, вважає Бандл.

Читайте також: У Європі зростає захворюваність на COVID-19 серед молоді: як Україні підготуватись до коронавірусного «пенальті»

Наразі у світі циркулює новий небезпечний штам ковіду - "Дельта". Вперше його зафіксували в Індії, але зараз про випадки інфікування ним повідомляють приблизно у ста країнах. 

У зв'язку з поширенням штаму "Дельта" ВООЗ видала рекомендації щодо того, як ним не заразитися. Щоправда, правила ті ж самі, що й раніше. Серед основних - маски та соціальна дистанція.