UA / RU
Підтримати ZN.ua

CNN: В розвідці США вважають, що Росія відклала вихід з Херсона через американські вибори

Москва не хотіла, щоб у адміністрації демократів у Вашингтоні були хороші новини в день голосування.

У США є розвідувальні дані про те, що Росія могла відкласти оголошений відступ з Херсона через американські середньострокові вибори. Москва не хотіла давати адміністрації Джо Байдена політичну перемогу перед важливим голосуванням.

Про це пише CNN з посиланням на людей, поінформованих про дані розвідки. Високопоставлені чиновники Росії обговорювали парламентські вибори в США як фактор, коли розмірковували про відступ з українського міста, - сказав один зі співрозмовників видання. Інше джерело підтвердило, що очікування до кінця виборів в США було «запланованою умовою» російського виходу з Херсона.

Втім, голосування в Америці точно були не єдиним фактором, який впливав на рішення Росії. Військові аналітики кажуть, що у російської армії насправді було мало оперативних варіантів. Підготовка до відступу тривала кілька тижнів. А чиновники в США гадали, коли ж росіяни нарешті визнають офіційно, що відступають.

Читайте також: NYT: Росія намагалася поглинути Херсон, але не змогла

CNN пише, що дані розвідки - це не формальна оцінка намірів Росії. Однак, вони все ж говорять про те, що Москва досі зацікавлена у спробах впливати на політичний ландшафт в США. Також джерела видання сказали, що Росія, схоже, прорахувалася щодо реального впливу свого оголошення про Херсон на американські вибори.

«Сумніваюся, що американці справді помітили б це», - сказав неназваний співрозмовник CNN, проінформований про дані розвідки.

Президент Джо Байден минулого тижня натякнув на те, що у Вашингтоні не вважають  факт російського відступу тільки після виборів в США випадковим збігом обставин.

«Досить цікаво, що вони чекали аж до кінця виборів, щоб ухвалити це рішення, яке, як ми знаємо, вони готували вже якийсь час. І це доводить той факт, що у російської армії є серйозні проблеми», - сказав американський президент під час прес-конференції у минулу середу.

CNN зауважує, що розвідувальні дані також говорять про те, що Росія, не бажаючи у день виборів давати демократичній адміністрації і Конгресу позитивні новини, робить ставку на Республіканську партію. Схоже, в Москві сподіваються, що під керівництвом республіканців США будуть менше підтримувати Україну.